Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови сблъсъци в Белфаст

17 юли 2013, 10:42 часа • 3911 прочитания

Бунтовете в столицата на Северна Ирландия Белфаст продължиха четвърти ден, като в нощта срещу сряда протестиращите подпалиха няколко коли и замеряха полицаите с коктейли Молотов, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС.

Причината за безредиците, които започнаха миналата седмица, бе забраната за провеждане на традиционния марш на Оранжевия орден, с цел да се попречи на протестантите да преминат през католическия квартал.

По време на сблъсъците във вторник агресивно настроени протестиращи запалиха няколко коли и откраднаха фотоапарата на френски репортер, отразяващ събитията. Полицията използва водни струи за разпръскване на тълпата. От началото на протестите са ранени около 70 полицая, а 60 души са арестувани.

Протестантски шествия се организират традиционно от април до август в Северна Ирландия, като кулминацията е на 12 юли и отбелязва победата през 1690 г. на протестантския крал Уилям III Орански над католическия му съперник Яков II. Почти всяка година на този ден нещата излизат от контрол.

В продължение на 30 г. Северна Ирландия, която е британска провинция, бе обхваната от междуконфесионално насилие, което взе 3500 жертви. Чрез мирните споразумения, подписани през 1998 г., властта бе поделена между протестанти и католици, но от тогава от време на време има изблици на насилие.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес