Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова методика и по-високи такси за смет: Какви са предизвикателствата пред общините? (ВИДЕО)

23 август 2024, 19:45 часа • 4966 прочитания

По-високи такси за смет и нова методика за определяне на такса "битови отпадъци" се очаква да влезе в сила от началото на 2025 година. 

Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметовете на редица общини на среща с медиите, организирана от Сдружението на Югозападните общини

На дискусията присъстваха кметът на Благоевград Методи Байкушев, кметът на Сандански - Атанас Стоянов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, кметът на Радомир Кирил Стоев и заместник-кметът на Ихтиман инж. Тони Кацаров, който изрази опасенията си, че увеличение на таксите ще намали процента събираемост и ще увеличи броя на нерегламентираните сметища. 

Снимка: БГНЕС 

С новия принцип "замърсителят плаща" потребителите ще плащат такса за отпадъка, който произвеждат. Ако той може да бъде повторно използван или рециклиран, таксата за него ще бъде премахната. Общините ще имат възможност да изчисляват таксата по три начина - чрез закупуване на торбички за боклук от потребителите, чрез съдове за изхвърляне на отпадъците и чрез средно изчисление на разхода за боклук, генериран от един жител на общината. 

Какви обаче са основните проблеми с тази система и какво коментираха кметовете на общините - вижте в репортажа. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес