Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов стикер: 100% ваксиниран персонал в хотел

10 юни 2021, 19:25 часа • 2346 прочитания

Първият стикер, удостоверяващ 100% ваксиниран персонал в обект, беше поставен лично от министъра на туризма доц. Стела Балтова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на хотел в курорта „Албена”, предаде 24 часа.

„Тези стикери ги обмислихме заедно двете министерства на туризма и на здравеопазването и първите бяха отпечатани в сряда” – каза министър Балтова. „Чуждестранните туристи се интересуват от две неща, когато планират почивка – нивото на заболяемост и степента на ваксинация на персонала. Другото, с което ще продължим, е, че България ще участва в европейски фонд за 100 млн. евро за PCR- и бързи антигенни тестове, които да се предлагат на гостите, основно когато отпътуват от страната ни” – каза още Кунчев. Той добави, че най-напред ще бъдат доставени такива тестове на летищата в София, Пловдив и Варна.

Според специалиста, спасението ни от четърта Ковид-вълна с мутирали варианти на вируса е единствено във ваксинацията, за което трябва да се работи непрекъснато сред хората и те да се убеждават, за да се постигне колективният имунитет от 70 процента. „България е на 23 място по заболямост в Европа и на четвърто на Балканите”, посочи доц.Кунчев. „Ваксинацията трябва да стане фирмена политика в бранша. ”Албена” е много добър пример за намирането на хармонията в противоепидемичните мерки – да са достатъчно ефективни и да не са натрапчиви, както и за намирането на начина за убеждаване на персонала да се ваксинират”, заяви министър Балтова. „В комплекса вече работят около 600 чужденци, 200 – от Казахстан и 400 – от Украйна, предлагаме им ведната възможност за ваксинация”, каза изп. директор Красимир Станев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес