Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов пропуск: Системата BG-ALERT не работи и при пожар

18 юли 2024, 13:35 часа • 966 прочитания

Пореден абсурд със системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации BG-ALERT - след като при случай от месец юни край Асеновград се оказа, че тя не известява при земетресения, сега стана ясно, че не е сработила при пожар заради липса на ток.

Още: "Няма живот вече": Ситуацията в село Воден след пожара (ВИДЕО)

Защо когато има пожар, няма BG-ALERT?

Това се разбра от думите на съветника на вътрешния министър Калин Стоянов - Николай Николов. На брифинг на 18 юли той посочи, че BG-ALERT не се е задействала при пожара в село Воден (Община Болярово, Област Ямбол), "понеже нямаше ток".

Още: Калин Стоянов: Пожарът в село Воден е овладян

Бившият шеф на пожарната добави, че по време на пожар токът се спира и няма покритие на мобилните оператори на терен. Именно затова жителите на Воден бяха заснети как тичат в паника при достигането на огъня до къщите им - никой и нищо не ги е предупредил.

Снимка: БГНЕС

Обещания

Николов каза, че предстои да се изготви анализ как работи системата в такава ситуация. Министър Калин Стоянов също обеща анализ.

Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов заяви, че BG-ALERT изисква определени процедури, за които не е стигнало времето да бъдат изпълнени.

Още: Пуснаха тока във Воден

Евакуация

В сряда хората от село Воден сами започнаха евакуация. Днес вътрешният министър отчете, че нощта в селото е преминала "сравнително спокойно". Голяма част от пожара в населеното място, както и покрай него, е овладян, каза Калин Стоянов.

Постоянно обръщащата се посока на вятъра обаче е създавала допълнителни затруднения през целия изминал ден. "Голяма част от жителите на селото, които отказваха да напуснат домовете си, бяха принудително изведени", каза той.

Още: Откриха редица пропуски в системата BG Alert

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес