Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов бърз тест за Африканска чума тестват ловците в Шуменско, достоверни ли са резултатите

31 октомври 2019, 15:55 часа • 2894 прочитания

Ловците в Шуменско използват нов метод за изследване за Африканска чума по свинете. Той обаче е несигурен и това създава опасност около ситуацията със заразата. За това сигнализираха властите по време на заседание на областната епизоотична комисия, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Появил се е един препарат, който на място в капсула, ако се налее кръв, на принципа на лакмусовата хартия отчита веднага дали има чума по свинете, каза д-р Стоян Джамбазов.

Официално обаче няма гаранция резултатите от проби с този препарат. Затова и не може да се препоръча използването му.

Ловците са недоволни, че пробите за африканска чума излизат бавно. Причината е, че се изпращат само в една лаборатория, а докато не излязат ловците, не могат да направят нищо с месото. Затова те открили по-бърз начин да разберат дали има зараза в отстреляните животни.

При така наложените рестрикции по отношение на лова, дружинките явно ще се въздържат от предаването на положително отчетено в капсулата съдържание на проба за отчитане в лаборатория.

Считам, че е абсолютно наложително пробите да се правят там, където е указано, където е разпоредено, заяви Петко Шаренков, зам.-областен управител на Шумен. Това, че някои го правят това нещо – проблемът и отговорността е лично тяхна, каза още той.

Към момента няма нови огнища на африканска чума по свинете в област Шумен. Очакванията са с падането на дневните температури да намалее и интензивността на предаване на вируса на африканската чума по свинете.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес