Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неуспешните „атентати“ срещу световните лидери

19 януари 2013, 20:10 часа • 14393 прочитания

Със сигурност всички сме чували за знаковите политически убийства по света. Без съмнение помним убийството на Андрей Луканов, както и „българската връзка“ с Али Агджа. Братя Кенеди, Мартин Лутър Кинг, Джон Ленън... това са само част от успешните, за съжаление, покушения срещу едни от най-популярните личности.

Но има и други опити за „покушение“, които, макар и не толкова известни, се помнят от анализатори и историци. БЛИЦ ни напомня за някои от по-любопитните случаи за нападения срещу световни лидери със статуетки или замеряне с обувки. А ние ще добавим и „опитът за атентат“ срещу Тодор Живков във Враца, след който за града важи поговорката: Враца, където гарга не каца“.

През 2011 година бившият френски президент Никола Саркози е на посещение в град Бра и поздравява събралото се множество. Мъж от тълпата го хваща за рамото и се опитва да го издърпа извън загражденията. Охраната на държавния глава реагира светкавично и неутрализира нападателя. Срещу 32-годишния мъж не е повдигнато обвинение, самият Саркози също не коментира атаката, но случаят доведе до преразглеждане на реда и охраната на политиците във Франция.

През 2009 година бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, също беше нападнат. 40-годишен мъж атакува политика с метална миниатюра на Миланската скала и му нанесен сериозни поражения. Берлускони беше със счупен нос, два избита зъба и сцепена устна. Наложи се за няколко дни да остане в болница. Оказа се, че нападателят е имал проблеми с психиката.

През 2008 година в Багдад иракски журналист метна двете си обувки по бившия американски президент Джордж Буш. Изразявайки на глас презрението си към американския държавен глава 29-годишният мъж извика: “Това е целувка за сбогом, куче. Това е от вдовиците, сираците и всички онези хора, които бяха убити в Ирак!”. Тогава Буш демонстрира завидни рефлекси, наведе се светкавично и успя да избегне близки срещи и с двете обувки. Той прие случилото се на шега, но експерти коментират, че замерянето с обувки се смята за много голяма обида.

През 2004 г. яйце успя да повали тогава кандидата за президента на Украйна - Виктор Янукович. Това се случва на слизане от автобус в Ивано-Франсковск и не толкова от болка, колкото от страх, Янукович рухна, дори беше прегледан от лекари. Така и не стана ясно кой е авторът на нападението, но политикът заяви, че не се сърди за летящото яйце.

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес