Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неслучайната смърт на команданте Чавес

11 март 2013, 10:03 часа • 16782 прочитания
Реклама

Учудващо е през колко криво огледало гледат понякога някои другари на света. Погребението на венецуелския президент Уго Чавес е само още едно потвърждение. Милиони хора се стекоха да се простят с команданте Чавес. Никой не ги беше организирал, не ги беше извозвал и пропагандирал. Хората плачеха със сърцата си, че техният лидер не е вече с тях.

Колко хора ще се съберат на погребението на Буш-старши? Колко ще отидат да се простят с Горбачов, когато му дойде времето?
Но смъртта на Чавес не е случайна. Срещу „по-големия му брат” Фидел Кастро са извършени 638 покушения от чакалите на ЦРУ. Особено ако се отчита, че няколко значими латиноамерикански политици точно по същия начин „внезапно” са започнали да страдат от рак.

„Малко след като стана известно, че Чавес си е отишъл от живота, вицепрезидентът на Венецуела Николас Мадуро се разпореди да бъде експулсиран американски дипломат. На военновъздушния аташе на САЩ в Каракас Дейвид Дел Монако е дадено денонощие да напусне републиката”, пише „Московский комсомолец”.

Правителството на Венецуела смята да проведе разследване на причината за смъртта на Чавес. Към САЩ вече е изпратено запитване съгласно Закона за свобода на информацията (акт, съгласно който може да се отправят запитвания към държавните органи и да се получат интересуващите сведения) за това дали е обсъждано възможно „отравяне” на венецуелския лидер. Самият Чавес намеква в изявление от 28 декември 2011 г., че американски служители може да са намерили начин да заразяват латиноамерикански „леви” лидери с рак.

„Странно ли е, ако са изобретили технология за заразяване и ние не знаем за това вече 50 години? – казва Чавес. – Много трудно е да се обясни, дори по закона на вероятностите, какво се е случило с някои лидери на Латинска Америка. Фидел винаги ми казваше: „Чавес, внимавай. Тези хора вече са изобретили технология… Прекалено си небрежен… Внимавай какво ядеш, могат да поставят малка игла и да ти вкарат каквото си поискат.”

Междувременно изданието The Trinidad Guardian смята, че вероятността Чавес да е отровен е доста голяма. Още през 1975 г. е установено, че Централното разузнавателно управление на САЩ е разработило пистолет с отровни патрони, които предизвиквали сърдечни пристъпи и рак. Латиноамериканското издание цитира данни на WikiLeaks, според които по време на изборите за президент на Парагвай през 2008 г. американското разузнаване е искало от служителите на посолството си да съберат всички биометрични данни, включително ДНК, на четиримата кандидати.

Списъкът с „леви” латиноамерикански лидери, болни от рак, е доста дълъг. В него влизат бившият президент на Аржентина Нестор Кирхнер, починал от рак на дебелото черво, президентът на Бразилия Дилма Русеф, която се бори с лимфом, предшественикът й Луис Инасио Лула да Силва (рак на гърлото), лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро (рак на стомаха), боливийският президент Ево Моралес (рак на носната кухина), парагвайският президент Фернандо Луго (лимфом) и вече покойният Уго Чавес, страдащ от метастатичен рабдомиосарком.

Мнението на експертите
Михаил Любимов, ветеран от съветското разузнаване, писател:
Първо, както знаем, американците навремето се опитваха да отровят Фидел Кастро – те сами го признаха. Ставало дума не за отравяне, а за нещо, от което да му опада брадата – колкото и да е смешно, но това е било определено предизвикателство. Второ, предизвиква подозрения фактът, че едновременно няколко „леви” лидери на страни от Латинска Америка заболяват. Затова трябва да бъде проведено разследване. Възможно е американците да са изобретили оръжие, използвано срещу неудобни лица. Мисля, че е напълно реално. Но за това са необходими доказателства.

Игор Решетов, ръководител на отделението по микрохирургия на Московския онкологичен институт, доктор на медицинските науки, професор, член-кореспондент на Руската академия на медицинските науки.

Може ли умишлено човек да бъде заразен с рак?

Директно не.

А индиректно?

Възникването на канцерогенеза е дълъг процес. Често продължава с години. Когато капка след капка има всекидневно въздействие върху организма на човека на различни канцерогени. И в резултат може да се появи тумор, който да се развие.

Обяснете какви са тези канцерогени.

Първо, това може да бъдат химични вещества, които увреждат ДНК на клетката и предизвикват нейната трансформация. Въздействието може да е и негативен фактор на околната среда – лош въздух, замърсена вода… Второ, физическо въздействие – основно радиация. Трето, биологични канцерогени – вируси (например папилома вирус и др.). Те също може да предизвикат рак, но процесът, повтарям, също е продължителен, няколко години.

Конкретно, ако говорим за Чавес, доколкото ми е известно, той е имал рак на дебелото черво. Този вид рак често възниква в резултат на нарушаване на храненето и от наследствена предразположеност. Затова смятам, че няма основание да се говори за заразяване на Чавес с рак.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес