Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непознатият фламкухен – скритото съкровище на европейската кулинария

27 август 2024, 15:28 часа • 2221 прочитания

Какво е разбирането за пица в Германия? Местните  го наричат фламкухен, а във френската кухня е известно още като тарт фламбе. Името е различно в отделните региони на Германия, а още по-сложно става и като разберем, че прoизходът му идва от две държави – Франция и Германия. Причината е, че областта, от която произлиза - Елзас, е била както нa немска, така и нa френска територия. Днес Елзас се намира точно на границата между двете страни, а специалитетът е еднакво предпочитано блюдо и на двете места.

Името „фламкухен“ означава „огнен сладкиш“ в преод от немски език, а традицията е да се приготвя в пещ на дърва. Любопитното ястие наподобява тънка пица, но се различва значително по вкус. Приготвя се от тесто, разточено на много тънко и изрязано в провоъгълна форма. Плънката е от крем фреш (вид заквасена сметана) и див лук, а съдържанието е само от две съставки - тънко нарязан лук и парченца бекон. Според различни вариации продуктите се слагат сурови или леко задушени, зависи от уреда, в който се приготвя. Разликата с традиционната пица е липсата на доматен сос. Задължителното условие за фламкухенът е да се сервира върху дървена дъска. В някои региони се среща и сладък вариант с ябълка и канела.

Ястието прави „дебюта“ си в ресторант малко след 60-те години, когато пицата вече се разпространява масото масово по цял свят. Първоначално то е домашно приготвено ястие. Според една от легендите, фламкухенът се използва за тестване на топлината на пещите от фермери в провинциите Елзас, Баден и Пфалц, преди да сложат да се пече хлябът. Ако потъмнее веднага, хлябът трябва да почака, за да бъде сложен в пещта. Днес печивото има различни вариации, но класическата рецепта включва лук, бекон и сметана.

Клиентите на най-голямата търговска верига в България – Kaufland, имат възможност да опитат немския специалитет фламкухен още тази седмица във всички 66 хипермаркета на веригата. Продуктът вече може да бъде намерен в пекарната на кампанията, като част от иновативния подход, който тя прилага. Всяка седмица ритейлърът предлага на своите клиенти по две нови печива, както и специално месечно предложение.

Фламкухенът от пекарната на Kaufland е на цена от 2,49 лв. (170 гр.), а вторият специалитет, наличен до 1 септември, е кроасан с шамфъстък, който струва само 1,29 лв.

Всички седмични предложения можете да видите в онлайн брошура тук.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес