Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нено Димов: Идеята на новата програма за чистия въздух е да направим така, че на пазара да не бъдат допускани нискокачествени въглища и брикети

06 октомври 2018, 11:50 часа • 943 прочитания

Идеята на новата програма за чистия въздух е да направим така, че на пазара да не бъдат допускани нискокачествени въглища. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю с „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, цитирано от "Фокус".

„В Националната програма за чистия въздух основният проблем е точно битовото отопление. Това, което е дадено в доклада на Световната банка, е, че то замърсява около 9 пъти повече отколкото автомобилния транспорт. Естествено това е средно за страната, има големи градове, при които основното замърсяване е от автомобилите. Но 9 пъти разлика е съществена, като тук говорим за твърдо гориво – и за дърва, и за въглища, и за брикети. Така че това е основният елемент, към който са насочени мерките в този национален план, който предстои да стане и правителствен документ“, обясни Димов.

Той посочи, че програмата предвижда 6-годишен план за подобряване качеството на въздуха. „Основните изследвания са за подмяната на уредите, които съществуват в момента, с алтернативен начин на отопление. Този документ е насочен най-вече към местната власт, за да може да тя сама прецени как да инвестира ограничения ресурс, който има, за да постигне максимален ефект“, коментира министърът.

Димов обясни, че предстои през следващото тримесечие да бъде отворен ресурс от оперативната програма за въздух, на който бенефициент ще бъдат общините. „Това са около 115 млн. лв., които са крайно недостатъчни. Но при срещата ни с ЕК, чиито представители пристигат в София за окончателни срещи след две седмици, ще искаме да бъдат включени определен брой общини, които отговарят на дадени условия, така че на тази база да можем да договорим по-сериозен ресурс през следващия програмен период, който да бъде достатъчен за всички общини“, коментира той.

По думите му идеята на новата програма е на пазара изобщо да не бъдат допускани въглища и брикети, които не отговарят на условията. „Ще се изисква от производителите и вносителите да представят сертификати. До хората не трябва да се допуска възможност да си купят нискокачествени въглища“, каза още Димов и посочи, че това няма да доведе до голяма промяна в цените.

„Ако говорим за битовото отопление, вероятно част от програмата ще помогне на домакинствата да си купят нови уреди. Давайки на общините този ресурс, те ще решат как да помогнат на домакинствата да си подменят уредите. Идеята е промяната да стане първо чрез стимул, после чрез оттегляне от пазара. Трябва да развием така икономиката, че да бъдем по-богати. Развитата икономика и държава, която има определено ниво на стандарт, е тази която развива устойчива околна среда. Когато можете да си позволите алтернативен начин на отопление, най-малкото ще се замислите. Така че връзката между качеството на живот, богатството на една държава и опазването на околната среда е много близка“, обясни министърът на околната среда и водите.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес