Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ненавършилите 60 г. полицаи няма да могат да бъдат пенсионирани

11 февруари 2015, 20:01 часа • 33850 прочитания

Министърът на вътрешните работи няма да може да пенсионира служители на МВР, ненавършили 60-годишна възраст, дори те да имат необходимия трудов стаж. Това приеха депутатите с гласуваните на второ четене промени в закона за МВР.

Настоящият министър Веселин Вучков одобри тази промяна, която се подкрепя и от синдикатите в МВР, съобщава БНР.

"Нямаме необходимост от подобно правомощие, тоест не желаем да се възползваме от право като органи по назначение да пенсионираме служители на МВР преди да навършат 60 години и по този начин мисля, че можем да успокоим и нашите социални партньори в лицето на тези шест синдиката във Вътрешното министерство", заяви той.

Депутатите от "БСП лява България" също подкрепиха промяната. Атанас Мерджанов коментира, че тя е плод на настойчив разговор със синдикатите и ръководството на МВР.

"Ние, колегите от парламентарната група на БСП "Лява България" няма да благодарим, но ще изразим своето задоволство и признание от факта, че господин министъра промени своята позиция в залата. Това още веднъж говори, че се осъзнават определени процеси, които започват да процъфтяват в Министерството на вътрешните работи, което е недопустимо", каза Мерджанов.

Междувременно стана ясно, че при промени в условията за пенсиониране на военнослужещите няма да се губят социални придобивки. Това е уверил вицепремиерът Ивайло Калфин на годишната конференция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Социалното министерство е готово да създаде работна група с представители на армията за обсъждане на условията за пенсиониране в този сектор. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов е информирал, че през март ще започне разработването на нова визия за кадрово развитие в армията.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес