Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не можеш да влезеш и да кажеш "аз се отказвам от имунитета си", отсече Цацаров

16 май 2013, 14:44 часа
Реклама

Първо се внася искане, после отказ. Не можеш да влезеш и да кажеш "аз се отказвам от имунитета си". Когато внеса искане... щом е направил такова изявление, ще се откаже от имунитета си, според съответните правила в НС. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод заявеното днес от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че ще се откаже от имунитета си в деня, в който се закълне като депутат, предаде репортер на БГНЕС.

Не трябва да чета нещо, което вече съм прочел. Така главният прокурор коментира изпратените му вчера от ГЕРБ 135 страници с материали. Той посочи, че следи какво се пише и е читател както всеки един български гражданин.

Що се отнася до делото, което се води за подслушванията, главният прокурор още веднъж в отговор на въпрос подчерта, че работата на прокуратурата по всички досъдебни производства е такава, че да се стигне до съд. "Ако ги правим за това някой да ни харесва или да ви събираме на пресконференции – и това не ми е представата за нормална работа на прокуратура. Нещата се правят, за да стигнат до съд", подчерта той. Цацаров отново подчерта, че да се държи "отворено, на трупчета досъдебно производство три години и 6 месеца, нямаме такова намерение", категоричен е главният прокурор.

На въпрос дали по повод съдържанието на разговора в Банкя, прокуратурата ще иска и други имунитети, главният прокурор каза, че ще може да каже това, когато приключи проверката.

Що се отнася до казаното от Марин Райков, че изводите на директора на ДАНС се разминават с изнесеното вчера от прокуратурата, Цацаров заяви: "изнесеното от мен вчера на пресконференцията ще го проверя не чрез доклада на ДАНС и чрез изявленията на някой друг, а със силите на прокуратурата".

За охраната му, която е вече засилена, Цацаров каза, че тя не се преценява от него, а от ръководителя на НСО. Той бе категоричен, че не е поискал и тя му е по преценка на ръководството на НСО. Цацаров не е информиран за някакви заплахи срещу него.

Цацаров заяви, че прокуратурата никога няма да се възползва от правомощията си да оспорва изборните резултати.

В отговор на въпрос дали би сезирал КС за касиране на изборите, Цацаров е категоричен, че прокуратурата няма да го направи. "Аз казах съвсем изрично вчера. Случаят в Костинброд не бива да се използва за тези цели. Имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата. Хайде да го кажа така. Ние сме предотвратили напускането им, но да се използва това… в крайна сметка главният прокурор също има тези права", подчерта още той.

За охраната му, която е вече засилена, Цацаров каза, че тя не се преценява от него, а от ръководителя на НСО. Той бе категоричен, че не е поискал и тя му е по преценка на ръководството на НСО. Цацаров не е информиран за някакви заплахи срещу него.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес