Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намалява броят на водните инциденти

05 август 2013, 08:57 часа
Реклама

Броят на водните инциденти намалява през годините. Това каза Стоян Андонов, председател на Националната комисия за водно спасяване и член на Националния съвет на Български червен кръст (БЧК). Повечето инциденти са свързани с неспазване указанията на спасителите, лош родителски контрол, плуване след употреба на алкохол и други.

Докато алармирахме преди шест-седем години, че по процента на удавени деца сме на първо място в Европа, сега сме в средните стандарти. Ако трябва да сравним броя на удавилите се в последните години с броя на удавилите се до 90-та година и вземем един 10-годишен период между 1980 г. и 1990 г. и вземем периода между 2000 – 2010 г., бройката на удавените за по-стария период е доста повече, поне два пъти повече, каза Андонов.

Има една тенденция, особено по морето и такива водни площи, където има организирани плажове да имат достъп повече, по-заможни и по-образовани хора, които от своя страна имат може би и по-добра плувна култура. Това прави бройката специално последните години по-малка, информира още агенция Фокус.

Около 150 души е средният брой на удавени за година, през последните три-четири години. Като едва около 4% -5% са удавилите се на охраняеми водни площи - плувни басейни и плажове, където има спасители, допълни Стоян Андонов.

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес