Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите банки в Кипър поискаха да има данък върху депозитите

22 март 2013, 18:36 часа
Реклама

За разлика от почти всички в Кипър, двете най-големи кипърски банки - Bank of Cyprus и Кипърската народна банка, поискаха от кипърския парламент да промени решението си и да одобри налагането на еднократен налог върху депозитите в страната.

„Всички, особено депутатите, трябва да разберат, че ние не можем да се бавим с приемането на предложението на Еврогрупата и трябва да въведем данък върху банковите депозити над 100 000 евро, за да спасим банковата си система”, заяви председателят на Управителния съвет на Bank of Cyprus Андреас Артемис

Той бе подкрепен от ръководителя на втората най-голяма банка в страната – Кипърската народна банка, Такис Фидиас. „Първоначалното предложение на Еврогрупата беше болезнено, но то би гарантирало бъдещето на кипърския банков сектор”, каза Фидиас, предаде Агенция "Фокус".

Във вторник, 19 мар, кипърският парламент отхвърли налагането на еднократен данък върху депозитите. Мярката беше част от помощния пакет, който ЕС предложи на Кипър за стабилизиране на кипърската икономика.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес