Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 31 май 2024 г.

31 май 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 май 2024 г.

"ВОЙНА НА БИЛБОРДОВЕ": СЪДЪТ ОТКАЗА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ПРЕДИЗБОРНАТА ДРАМА НА ДЕНКОВ, БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ

Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с предизборния билборд на "Продължаваме промяната - Демократична България", който беше свален с решение на ЦИК по жалба на ГЕРБ.

ИЗБОРИТЕ 2 В 1: КОЙ ИМА И КОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА В БЪЛГАРИЯ И В ЧУЖБИНА? ВСИЧКИ ОТГОВОРИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

След десет дни България гласува на изборите 2 в 1 за европейски и български депутати, а вотът е ключов за страната ни в контекста на европейския път на развитие и политическата нестабилност от три години насам.

50 ГОДИНИ СЛЕД НАЧАЛОТО: КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СТРОИТЕЛСТВОТО НА МАГИСТРАЛА "ХЕМУС"?

Докъде е изпълнена автомагистрала "Хемус", какво точно ще се прави по всеки участък в детайли и кога, в кои периоди не е правено нищо – на тези депутатски въпроси отговори регионалният служебен министър Виолета Коритарова-Касабова няколко месеца след като се навършиха 50 години от началото на строителството на аутобана.

БЪЛГАРИ С ИЗЛОЖБА В ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЦЪРКВИ В СВЕТА: РАЗКАЗВАТ АВТОРИТЕ ДИАН КОСТОВ И МИЛЕНА ТАШКОВА (ВИДЕО)

Зографът Диан Костов и половинката му Милена Ташкова ще открият на 14 юни изложбата „Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика „Светото сърце“ в Брюксел.

ДАНС: РУСИЯ Е ОСНОВНАТА ЗАПЛАХА ЗА СИГУРНОСТТА, СЯНКАТА НА КРЕМЪЛ Е ПО ГРАНИЦИТЕ НИ

Рисковете за сигурността през 2023 г. нарастват в резултат на действията на глобални и регионални субекти, конкуренцията за влияние и достъп до ресурси и ескалацията на конфликтите в Черноморско-кавказкия регион, Близкия изток и Африка. Това гласи оценката на средата на сигурност за България, част от годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

ВСИЧКИ ГЛЕДАТ ХАРКОВ: КАКВО СЕ СЛУЧВА ИЗВЪН ТОВА НА ФРОНТА В УКРАЙНА? (ВИДЕО)

През последния месец основният фокус на внимание във войната в Украйна що се отнася до фронта е насочен към Харковска област и откриването на нов фронт там от руската армия. Но всъщност най-интензивните и жестоки боеве не са там – това беше посочено и в едно от вечерните обръщения на украинския президент Володимир Зеленски. Накъде обаче вървят нещата на фронта в Украйна извън Харков – горещите точки са много в цяла Източна Украйна?

БЕРЛИН РАЗРЕШИ НА УКРАЙНА ДА АТАКУВА ЦЕЛИ В РУСИЯ С ГЕРМАНСКИ ОРЪЖИЯ

Федералното правителство на Германия разреши най-после на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия.

ОРЪЖИЕ И СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА: ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ ТОРМОЗИ ЕВРОПА

Украйна е под все по-голям натиск на бойното поле. Европа отчаяно се опитва да увеличи производството на ракети и снаряди, но изпитва значителни трудности. The Economist обясни защо процесът не върви бързо.

ЕС ИЗМИСЛИ КАК ДА ЗАОБИКОЛИ ОРБАН, ЗА ДА ОТРЕЖЕ ПАРИТЕ НА ПУТИН

На страните от ЕС им се налага да измислят нови, креативни начини да спрат паричните потоци на Русия, след като две години санкции не успяха да осакатят военната машина на диктатора Владимир Путин.

КИТАЙ С ЯСЕН СИГНАЛ: НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА БЪРЗО ПОСТИГАНЕ НА МИР В УКРАЙНА

Китай потвърди, че няма да участва в конференцията за мир в Украйна, чийто домакин на 15 и 16 юни ще бъде ШвейцарияНовината съобщи "Ройтерс", позовавайки се на четирима пряко запознати с въпроса източници.

"РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ": ТОПЯЩАТА СЕ БРИТАНСКА АРМИЯ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ БИЕ С РУСИЯ

Премиерът на Великобритания Риши Сунак възнамерява да върне задължителната военна служба, ако консерваторите спечелят общите изборите, пише The Sun. Това се случва, докато в Европа вече "бият тревога" за способността на Великобритания да воюва със своята бързо намаляваща армия.

СЪДЪТ: ДОНАЛД ТРЪМП Е ВИНОВЕН ПО ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ В ДЕЛОТО "ПАРИ СРЕЩУ МЪЛЧАНИЕ"

 

Нюйоркско съдебно жури обяви Доналд Тръмп за виновен по всички 34 обвинения по делото за „мълчание срещу пари“, предаде АФП.  Историческият първи наказателен процес срещу бивш президент на САЩ приключи с признаването на 77-годишния Тръмп за виновен по всяко от 34-те обвинения за фалшифициране на бизнес документи с цел прикриване на плащане, предназначено да накара порнозвездата Сторми Даниълс да не оповестява сексуалната си връзка с републиканеца. Присъдата ще бъде произнесена на 11 юли. 

ПРИЗНАХА ТРЪМП ЗА ВИНОВЕН ПО ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ: КАКВО СЛЕДВА?

 

Доналд Тръмп си осигури номинацията за кандидат за президент на Републиканската партия по-рано тази година. Социологическите проучвания показват, че той е в оспорвана надпревара с президента Джо Байдън и поддържа лека преднина в много ключови щати, които могат да решат изборите.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес