Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 10 юни 2024 г.

10 юни 2024, 23:40 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 юни 2024 г.

ОФИЦИАЛНО: СЕДЕМ ПАРТИИ ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА, ДПС ФИНИШИРАХА ПРЕД ПП-ДБ

Централната избирателна комисия публикува крайните резултати от изборите за народни представители, произведени на 9 юни.  При обработени 100% протоколи на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии резултатите подреждат ГЕРБ-СДС на първо място, ДПС на второ и ПП-ДБ на трето.

ПРИ 100% ПРОТОКОЛИ: ШЕСТ БЪЛГАРСКИ ФОРМАЦИИ ВЛИЗАТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Вече са обработени 100% СИК протоколи от гласуването за Европейски парламент, стана ясно от сайта на ЦИК. От данните става ясно, че общо 6 партии от България ще имат техни представители.

"МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА МНОЗИНСТВО НА ГЕРБ, ДПС И ИТН": ПРОГНОЗИ ЗА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ (ВИДЕО)

Денят след изборите все по-често у нас се оказва ден за размисъл. Какво показват данните от предсрочния вот, кой печели и кой губи, както и има ли шансове за сформиране на мнозинство в 50-ото Народно събрание? Отговори на тези и други въпроси търсим в Студио Actualno със социолога от агенция "Насока" Елена Дариева.

ТОЗИ ПЪТ БОРИСОВ НЯМА ДА ПРОПУСНЕ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ: ГОВОРИ РУМЯНА БЪЧВАРОВА (ВИДЕО)

"Следва анализ на ситуацията и сериозна работа по формиране на правителство с първия мандат. ГЕРБ носят основната отговорност като най-големия политически субект. Не мисля, че задачата е трудна – имаме много ясна възможност за мнозинство с ГЕРБ, ДПС и например ИТН, които не са казали, че няма да участват в такава коалиция. Тя би била и политически логична".

СОЦИОЛОГ ОТЧЕТЕ БЛИЗО 400 000 ЗАГУБЕНИ ГЛАСА НА ИЗБОРИТЕ

Социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова заяви, че най-голямата изненада от изборите е партия „Величие“. По отношение на другите партии няма големи изненади според предварителните проучвания – победители са ГЕРБ-СДС, следвани от ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“.

"БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ИЗМАМИХА ПП-ДБ": ДИАНА ДАМЯНОВА С АНАЛИЗ НА ВОТА

Трябва да спрем да говорим за обединението на "Продължаваме промяната-Демократична България", то просто се оказа механично. Това заяви в специалното студио на Actualno.com "Накъде след вота" пиар експертът Диана Дамянова, коментирайки изборните резултати.

КАРТИНАТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАСЕГА: БОРИСОВ МОЖЕ ДА Е ДОВОЛЕН

Коалицията ГЕРБ-СДС печели и изборите за Европейски парламент в България. Това сочи официалната справка на ЦИК при 18,15% от преброените протоколи.

"АКО ТРЯБВА КУРБАН, ЕТО КУРБАН": ХРИСТО ИВАНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА (СНИМКИ И ВИДЕО)

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка като лидер на партията и няма да е депутат в 50-ото Народно събрание.

ИЗБОРИТЕ НА "БЪЛГАРСКОТО ВЕЛИЧИЕ": ПОД 15% ВЕРНИ ПРОТОКОЛИ - ДАННИ ОТ ПЛОВДИВ

Изненадата на шестите поред и пети предсрочни избори за парламент в последните 3 години - партия "Величие", продължава да напредва с резултата си.

НОВИТЕ 720 ЕВРОДЕПУТАТИ: СБЪДНАХА ЛИ СЕ КРАЙНОДЕСНИТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ И КАКВО СЛЕДВА? (СНИМКИ)

Възход на крайната десница, политически трус във Франция, вероятен нов мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия, крах на "Зелените" и успехи на проевропейските партии в Централна Европа.

ЕВРОПА В КАПАНА НА ПОПУЛИЗМА: АНАЛИЗ НА ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА (ВИДЕО)

Рискован ход на Еманюел Макрон. Така Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет по външна политика, коментира в специалното издание на "Студио Actualno" - "Накъде след вота" - светкавичната реакция на френския президент, който след възхода на десницата във Франция, разпусна парламента на страната.

"ЩЕ ИЗПЕПЕЛИМ ГЕРМАНИЯ": РУСИЯ СЪБИРА ДОСТА ЧУЖДЕНЦИ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО (ВИДЕО)

Стотици мигранти и чуждестранни студенти биват "прибирани" от руските власти и пращани да се бият на фронта в Украйна. В това отношение Африка излиза на преден план като резервоар за пушечно месо за армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това пише агенция Bloomberg в свой материал.

ПУТИН И ЛУКАШЕНКО ПОДГОТВЯТ МНОГО СЕРИОЗНА КАША В ПРИБАЛТИКА, А НАТО ТРУДНО БИ ПОМОГНАЛ (ВИДЕО)

Владимир Путин сериозно е впрегнал Беларус в усилена подготовка, за да реализира плановете си срещу балтийските държави, с което ще постави НАТО пред много тежък избор. Така смята международният наблюдател Иван Яковина, който говори в ефира на украинското радио NV.

КРАЯТ НА "СЕВЕРЕН ПОТОК 2": ТАЙНИ ДОКУМЕНТИ ПОКАЗВАТ - ТОЧНО ПРЕДИ ПУТИН ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА

Коледа 2021 година беше добре дошъл празник за мнозина от бизнеса в Берлин. За много германски политици бе останала назад изтощителна предизборна кампания, след това предварителни разговори и накрая тежки преговори, за да има управляваща коалиция. Робърт Хабек от Зелената партия, който стана новият министър на икономиката, също искаше няколко дни почивка. Вместо това той прекарва Коледа у дома във Фленсбург, подреждайки дебела купчина документи. И това, което открива в тях, е "политическа бомба". Поне така пише в имейл до най-близките си колеги в 18:50 ч. на 25.12.21.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес