Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 10 октомври 2024 г.

10 октомври 2024, 22:00 часа • 738 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 октомври 2024 г.

ВСС ОБЯВИ: БОРИСЛАВ САРАФОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ КАНДИДАТ ЗА ТИТУЛЯРЕН ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Прокурорската колегия на ВСС издигна кандидатурата на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов за титуляр на поста обвинител номер едно. Предложението е на трима членове от колегията - минимумът, който се изисква. Става въпрос за Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.

СВИДЕТЕЛ СРЕЩУ ДЖЕЙХАН ИБРЯМОВ ТВЪРДИ, ЧЕ ДОГАН СЕ КАНЕЛ ДА УБИЕ ПЕЕВСКИ

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган планира да убие Делян Пеевски. Това твърди основният свидетел по делото срещу Джейхан Ибрямов – Мирослав Тодоров, в показанията си пред прокуратурата, съобщава Mediapool, цитирайки свои източници.

ВОДАЧ НА ЛИСТА НА ПЕЕВСКИ ПРИЗНА, ЧЕ "ДПС - НОВО НАЧАЛО" ЩЕ КУПУВА ГЛАСОВЕ

Водачът на листата на "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски в Кюстендил Николай Златарски признава в анкета в социалните мрежи, че коалицията му ще купува гласове за вота на 27 октомври.

ВЗАИМНИ ОБВИНЕНИЯ И ОБИДИ, НО БЕЗ ЯСНИ ПОЛИТИКИ ЗА ДОХОДИТЕ НИ: ДЕБАТ МЕЖДУ ВОДЕЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ 

Какво ще направят водещите политически сили за доходите ни? По тази тема дебатираха представители на водещите политически сили Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Виктор Папазов от „Възраждане“, Йордан Иванов от ПП-ДБ и Велизар Енчев от БСП - обединена левица в ефира на Нова телевизия.

ДОКЪДЕ СТИГНА ПРЕДОГОВАРЯНЕТО С "БОТАШ"? РЕСОРНИЯТ МИНИСТЪР И ПРЕМИЕРЪТ СЕ КРИЯТ ОТ ОТГОВОР

Явно никой по високите нива на държавата не иска да отговаря на въпроси за изключително спорния договор с турския държавен газов оператор „Боташ“. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов не е отговорил в срок на парламентарен въпрос какво се случва с процеса по предоговаряне. Премиерът Димитър Главчев също не дава конкретен отговор, а препраща въпроса пак към ресорния министър.

ПРОМЕНИТЕ В МАТУРАТА СЛЕД 4. КЛАС: ГОВОРЯТ УЧИТЕЛИ

Промени в националното външно оценяване по българския език и математика след 4. клас предвиждат от Министерството на образованието (МОН).

ПОЛИТОЛОГ: НОВ КАБИНЕТ ТРЯБВА ДА ИГРАЕ ШАХ-МАТ НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА ДЪСКА ЗА ШЕНГЕН

Възможно е да се играе друг шах-мат или геополитическа и стратегическа игра за Шенген. Независимо от множеството недоволни трябва да има ново редовно правителство най-малкото, за да реши задачите за влизане на България в Шенген и Еврозоната. 

АВСТРИЯ ОТНОВО ОХЛАДИ АМБИЦИИТЕ НИ ЗА СУХОПЪТЕН ШЕНГЕН

Въпреки добрите за България индикации от Европейската комисия и от унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС, че може да станем пълноправни членове на Шенген до края на годината, Австрия отново слага "прът в колелата" ни.

РЪСТ В ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА И ХРАНИТЕ ЗАРАДИ КОНФЛИКТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК? АНАЛИЗ НА СТОЯН ПАНЧЕВ ЗА ACTUALNO.COM (ВИДЕО)

Нарастващото напрежение в Близкия изток може да се отрази сериозно на световните борсови пазари, прогнозират експерти. От Actualno.com проверихме ще доведе ли това до поскъпване на цените на хранителните стоки и горивата у нас?

ЩЕ СЕ НАМЕСИ ЛИ РУСИЯ ВЪВ ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: ГОВОРИ ЖУРНАЛИСТЪТ ЧАВДАР СТЕФАНОВ (ВИДЕО)

Ще се намеси ли Русия във войната в Близкия изток на страната на Иран при евентуално задърбочаване на конфликта? В предаването “Студио Actualno“ коментира журналистът и международен анализатор Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва:

БЕЛЕЗИ ЗА ОЩЕ ПО-ШИРОКА ВОЙНА: РУСЛАН ТРАД С АНАЛИЗ ГЛЕДА ЛИ "ХИЗБУЛА" КЪМ БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

Всички индикации сочат към разширяване на войната в Близкия изток, най-малкото от страна на Израел - и то не само към Ливан. Това смята журналистът и военен анализатор Руслан Трад, който направи специален анализ в Студио Actualno.

ТУРЦИЯ СЕ ХВАЛИ С БРОНЕТРАНСПОРТЬОРИТЕ СИ В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Турските бронетранспортьори Kirpi, които са на въоръжение в украинската армия, се представят добре в руско-украинската война, твърди анализ на вестник Sabah. Той обаче не споменава дали има турски бронетранспортьора, които са ударени и изгорени там, както и колко.

ПУТИН НИ ЛЪЖЕ: ПОСЛАНИЕТО ОТ ВСЕ ПОВЕЧЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ, КОЕТО НЕ СТИГА ЗА МИР (ОБЗОР - ВИДЕО)

Лъжат ни – под това мото продължават да се появяват оплаквания на руски войници, участвали в т.нар. от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин "специална военна операция" т.е. войната в Украйна.

УРАГАНЪТ "МИЛТЪН" ВРЪХЛЕТЯ ФЛОРИДА: МИЛИОНИ СА БЕЗ ТОК, ИМА РАЗРУШЕНИ ДОМОВЕ (ВИДЕА)

Ураганът "Милтън" връхлетя Флорида. Над милион домакинства и търговски обекти останаха на тъмно, по данни на специализирания сайт за следене на прекъсванията в електроснабдяването, цитиран от световните информационни агенции. Най-много потребители на електроенергия са останали без ток в окръг Сарасота и съседния Манатий.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес