Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Награждават проф. Георги Михов с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

07 август 2024, 15:28 часа • 499 прочитания

Правителството предлага на президента проф. Георги Михов да бъде отличен орден „Св. св. Кирил и Методий“ - втора степен за неговия значим принос за развитието на образованието и науката, съобщават от правителствената пресслужба.

Георги Михов завършва Висшия машинно електротехнически институт - София, специалност „Електронна техника“. Той е основател и разработчик на курса лекции по дисциплината „Контрол и диагностика на микропроцесорни системи" на специалността „Електроника", а към момента е преподавател по „Цифрова схемотехника“ в Техническия университет (ТУ)- София. Бил е бил ръководител катедра „Електронна техника“, заместник­ректор на ТУ-София, а в периода 2014-2019 г. и негов ректор.

Още: Новият ректор на Техническия университет – София встъпи в длъжност

Основните области на научна и преподавателска дейност на проф. Георги Михов са: медицинска електроника, цифрова и микропроцесорна схемотехника, електронизация в индустрията, промишлени контролери и системи за управление. Автор и съавтор в 5 университетски учебника и 2 ръководства. Има над 190 научни публикации и над 400 цитирания. Проф. Михов изнася лекционни курсове в Австрия, Испания, Италия, Малта и Португалия. Той е един от основателите и Научен секретар на Организационния комитет на Международната научна конференция „ELECTRONICS – ЕТ“, която се организира от 1990 г., с, от 2015 г. е Председател на организационния комитет. Конференцията се провежда ежегодно от Техническия университет - София.

Научната и образователната дейност на проф. Михов е оценена с редица отличия, сред които са Офицерския орден на Република Франция за образование и наука „Академични палми“, отличието на Съвета на европейската научна и културна общност „Златна монета“ за принос към развитието на българската наука и почетен златен медал на Техническия университет.

Още: Награждават актьора Васил Банов с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие (СНИМКИ)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес