Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над половин милион лева за изборна реклама само за 10 дни: Ето колко са похарчили партиите

09 октомври 2024, 09:38 часа • 271 прочитания

"Около 550 хил. лв. са инвестирани досега в медийна реклама от 17 формации, подписали договори с 39 наблюдавани от нас медии.“ Това каза по БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК:

В коя телевизия са отишли най-много пари

“Най-много от средствата са привлечени от телевизия "Евроком. И в тази кампания телевизията привлича най-разнообразни, от целия политически спектър формации. Това се е случвало и в предходни кампании. Тя предоставя и т.нар. безвъзмездни договори с някои от политическите партии. Какво стои зад тях, каква услуга - не може да стане ясно от така публикуваната информация.

Още: Радев вика на среща институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори

В последните 4 години 4,2 млн. лв. са разпределени от медийни пакети, като най-голямата част от тях е отишла в "Евроком". И сега голяма част от партиите, които се рекламират там, също разполагат със средства от медийните пакети. За тази кампания те са около 780 хил. лв. според решението на ЦИК", показват резултатите от наблюдението.

Кандидатите използват не средства от медийните си пакети, а безплатните форми, подчерта Лазарова. Разискват се теми освен от политическите виждания на кандидатите, наред със светските им усещания, религиозни вярвания и т.н.

Още: Партиите похарчиха общо над 3 млн. лв. за медийна кампания, лидер е "Продължаваме промяната"

Ъпдейтнати стари програми и отказ от управление

През тези дебати виждаме как партиите са се отказали да изпълняват основната си функция - да управляват. Повече са караниците между тях, нямат програми, отбеляза Ива Лазарова. ГЕРБ е преиздала предишната си програма от миналите парламентарни избори. Тя просто е ъпдейтната форма на предишната. Ива Лазарова коментира, че в последната кампания парламентарно представени формации са имали 3-4 основни опорни точки с по едно изречение.

Още: Експерт: 5-10% от гласовете идват от купен вот или гласуване от страх

"Ние сме държавата със 127 партии, които всяка година подават отчети пред Сметната палата, а голяма част от тях дори нямат сайтове, откъде да се информираме за програмите им".

Интересна информацията, която Сметната палата е публикувала за първата седмица на предизборната кампания. Предстои да видим дали ще има още по-голям ръст на даренията, каза Ива Лазарова и напомни, че има таван за разходите, които формациите могат да правят за парламентарна кампания. Според даренията, публикувани в регистъра на Сметната палата, "ДПС - Ново начало" са дарили голямата част от сумата.

Как партиите ползват хората на лизинг

Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова по-малка ще е тежестта на този безапелативен вот, който наблюдаваме на конкретни места, коментира Лазарова и уточни, че това са места, в които "държавата е изчезнала, партиите не се разпознават и са изоставили цели райони на произвола на местните силни на деня, които пък в замяна в изборния ден удобно обслужват конкретни политически партии".

Още: Ива Лазарова, ИРПС: Видеонаблюдението не гарантира прозрачни избори (ВИДЕО)

"Няма човек, който за 3-4 мандата да не успее да извади общината си от последните места по икономическо развитие и да е единствената надежда за местните хора там. Партиите по този начин ползват хора на лизинг в изборите, за да сложат една точка в изборната карта, една точка в досието на поредния политически феномен. Виждаме обезверението, изоставените хора, все по-силните разговори за смяна на системата".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес