Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На три фронта: Продължава борбата с огнената стихия в Югозападна България

02 август 2024, 07:01 часа • 754 прочитания

Пореден ден борба с пожарите. Продължава гасенето на огъня, който се разгоря вчера между симитлийското село Сенокос и Стара Кресна, предаде БНТ.

Още: Главчев: Няма страна, която да може сама да се справи с такъв размер на бедствия

Останалите пожари в страната

Пожарът навлезе в гора и е труден за овладяване. През нощта екипи на пожарната дежуриха на място, а от тази сутрин се събират и доброволци в Сенокос, които да помогнат в борбата с огъня. При пожара вече изгоряха четири къщи, няма пострадали.Това е най-трудният терен от Горско стопанство - Симитли и не позволява да се вкара верижна техника. Затова ще се разчита само на въздушно гасене. Към мястото веднага бяха пренасочени голяма част от екипите, които гасят големия пожар в община Струмяни. Включи се и хеликоптер на военно-въздушните сили.

Пожарът в община Струмяни между селата Цапарево и Кърпелево все още не е локализиран. Вчера имаше такива изгледи, но вечерта огънят отново се прехвърли във върхов заради вятъра в района и се насочи към евакуираните села, най близо е до село Кърпелево. За пожарникарите, горските и военните остава задачата за потушаване на последните няколко активни огнища, чиито фронт обаче вчера се увеличи.

Продължава борбата и с стихията в планина Славянка, там огънят завзе още територии. Днес усилията ще са насочени към гасене с хора на терен, доколкото е възможно, докато все още няма силен вятър. Най-вероятно и днес ще се разчита и на доброволци при овладяването на пожарите. Очаква се в гасенето на пожарите в Югозападна България отново да се включат самолети и хеликоптери, но ще бъде преценявано накъде да бъдат насочвани те, тъй като ситуацията се променя изключително бързо в зависимост от посоката на вятъра.

Още: Остава сложна обстановката с пожара в Струмяни

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес