Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На километри от Прародината: Ето какво прави България за запазване на българския език в Молдова

26 октомври 2024, 11:15 часа • 2333 прочитания

Българската общност в Молдова наброява около 80 хиляди души според последните статистики. Днес българите там продължават да пазят духа, културата и спомена за Прародината. 

За изучаването на българския език в страната, за приноса на България в образованието на българчетата там - от Actualno.com разговаряхме с доц. д-р Елена Рацеева, която е председател на Асоциацията на учители българисти в Република Молдова и заместник-председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова.

Българският дух в Молдова

Тя подчерта, че българският дух е оцелял със спомена за Прародината, с народните песни, легендите, преданията и приказките и с българския диалектен език, запазен в семействата.

„През 80-90-те години на ХХ век – мощен импулс на родолюбивата дейност на писатели и поети, журналисти, учени и учители, доведе до системно изучаване на българския език в училищата и до организиране на български културни дружества“, разказа още доц. Рацеева. ОЩЕ: Стари портрети напомниха на депутатите за подвига на бесарабските българи в Освобождението (ВИДЕО и СНИМКИ)

Изучаването на български език днес

Доц. Рацеева разказа, че сега в Молдова има 26 училища, в които се изучава Български език и литература и История, култура и традиции на българския народ, като отбеляза, че по-рано учебните заведения, в които това се е случвало, са били повече от 30.

Броят им намалял през годините, заради така наречената „оптимизация“, в рамките на която са се закривали селските училища, поради недостатъчен брой ученици.

„Не става дума за българските училища в Молдова, а за молдовски училища с български контингент учащи се, които в учебния си план имат от 1. до 12. клас часове по родната словесност. Също така от 1. до 9. клас имат 1 час седмично История, култура и традиции на българския народ. Иначе българско е само едно училище в Молдова – Българско неделно училище към Научното дружество на българистите в Република Молдова. Тук занятията се провеждат в почивните дни – в събота и неделя. Има няколко слети паралелки 2-4 клас, 5-7, 8-9, 10-12 клас“, уточни доц. Рацеева.

Приносът на България за образованието в Молдова

„България оказва сериозна помощ още от самото начало на преподаването на Български език и литература и История, култура и традиции на българския народ“, категорична е доц. Рацеева.

Тя изброи, че Прародината помага с учебници и книги; курсова подготовка на учители от Молдова в Габрово, София, Велико Търново, Русе, с подготовка на специалисти чрез обучение на бесарабските българи в българските висши училища и конкретни дарения за подобряване на материалната база на училищата.

„Изключителна помощ се осигурява чрез проекта на българското Министерство на образованието и науката „Роден език и култура зад границата“. Училищата получават допълнително финансиране за необходимото: носии за етнокултурните училищни състави – танцови и вокални“, добави още доц. Рацеева.

Тя отбеляза още, че много сериозен принос в образованието на български език имат и делегираните от България преподаватели: Никола Караиванов, Иван и Мария Стоянови, Кирилка Демирева, Кирил Цанков, Димитър Михайлов, Марияна Георгиева, Мария Натина, Катерина Данаилова, Мария Делибалтова, Донка Николова и други.

По думите й с делата си те оставят много добър спомен за себе си в българската общност в Молдова.

„И става дума не само за филолозите и историците, да не забравяме и музикантите и хореографите, благодарение на които имаме толкова качествени изпълнения на „Родолюбие“ от Тараклия, на младите артисти от Твърдишкия музикален колеж, от лицея „Христо Ботев“ в село Валя-Пержей и много други“, добави още доц. Рацеева. ОЩЕ: Пазители на родното: Как българското четмо и писмо оцеляват отвъд границите и дори по време на война?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес