Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Димитровден месото е на почит

25 октомври 2024, 12:36 часа • 1824 прочитания

С наближаването на студените зимни дни, настъпват и многобройните празници, типични за този период от годината. На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър Солунски. Във фолклорните предания, светецът е познат като храбър воин и защитник на слабите, за него се разказват приказки и легенди и до днес. Димитровден често се свързва с края на активния земеделски сезон и нахлуването на студеното време, предвестник на идващата зима. Има дори поговорка - „Свети Димитър носи зимата, а Свети Георги - лятото.“

По традиция имениците, които носят името на прочутия светец, посрещат своите гости с богата трапеза, на която месото винаги  е на почит. Според старите обичаи на имен ден се ходи неканен, затова всеки празнуващ трябва да бъде добре подготвен с богата трапеза за почерпката.

Какво да приготви Димитър за своите гости?

От стари времена на Димитровден се приготвя курбан за здраве или гювеч от овнешко, което в миналото се считало за месото на месец октомври.  Популярно ястие за празника е и яхния с пиле. Поверието твърди, че ако именикът е мъж, то трябва да се приготви петел. Ако е жена – кокошка. Обикновено месото се сервира със зеленчуци. Масата традиционно е отрупана и с варена царевица, пестил, рачел, тиква. Ябълките също са важна част от традицията. Сред най-популярните десерти са Димитровската пита с ябълки, банички с ябълки или просто печен плод.

               Изгоднo за трапезата

Както всяка година за празника, Kaufland България предлага изгодни предложения за подарък или почерпка.  От 21 до 27 октомври имениците могат да почерпят с четвъртина агнешка предна плешка за 19,99 лв./кг и агнешка задна четвъртина бут на цена от 21,99 лв./кг от свежата витрина на хипермаркета.

С Kaufland Card лоялните клиенти на ритейлъра могат да закупят пилешко долно бутче за 5,99 лв./кг. С 28% са намалени и пилешкото филе от гърди, което е на цена от 9,99 лв./кг. 

За допълнение към празничната трапеза клиентите на ритейлъра могат да изберат луканка на „КФМ“ с отстъпка от 38%, филе „Елена“ на цена от 29,99 лв./кг и луканкова наденица „Удивителна“ за 11,89 лв./кг. 

И тъй като на всяка българска трапеза присъства сиренето, до 27 октомври клиентите на ритейлъра могат да закупят краве сирене „Саяна“ с 38% намаление. Добри ценови оферти клиентите могат да открият и в моцарела от краве мляко за 19,99 лв./кг, както и пушено топено сирене „Димитър Маджаров“ за 19,99 лв./кг.

За приготвяне на традиционната Димитровска пита, Kaufland предлага на имениците червени ябълки с 44% отстъпка на цена от 1,39 лв./кг. Намалена е и сладката царевица, която може да бъде закупена за 89 стотинки за брой.

Селекция от бяло, червено вино и розе на марките „CYCLE”, “CHATEAU KARNOBAT”, “TCHERGA”, “MIDALIDARE”, подходящи за подарък към имениците, също могат да бъдат закупени в магазините на ритейлъра до 27 октомври.

Всички ценови оферти могат да бъдат намерени в онлайн брошурата тук.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес