Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митрополит Йосиф: Искате ли агент "Николов" или агент "Зографов" за патриарх?

24 ноември 2012, 11:39 часа • 13345 прочитания

Завърналият се от Америка митрополит Йосиф обяви, че не би приел отговорността да бъде патриарх. "И ще ви кажа защо. Вие искате ли агент "Николов" и агент "Зографов" да е патриарх?", запита той, като назова псевдонимите, под които е бил вербуван от Държавна сигурност (ДС). Йосиф е сред малкото епископи, избран въпреки несъгласието на ДС.

На 23 ноемви той участва в службата на храмовия празник на "Св. Александър Невски". Владиката все пак допълни, че ще си каже думата още веднъж, като му дойде времето. Но коментира, че "никой не е достоен" да оглави Българската православна църква, тъй като "тя е на Господа".

"Новият патриарх трябва да е анализатор", смята Йосиф и допълни, че той трябва да е единствен говорител на синода. Според него следващият патриарх трябва да заслужи отношението, което всички са имали към покойния дядо Максим. Йосиф обясни, че не е дошъл на погребението на патриарха, тъй като не искал да види дядо Максим в ковчег. "И се радвам, че е погребан в Троян - само на 10 метра от моето място, където аз ще бъда. И ще сме във вечността заедно", каза митрополитът.

"Светият синод е в състояние и да издигне патриарха, и да го събори, и да го омаловажи", каза Йосиф. Той призова за единство в синода - да няма два лагера, информира Крос.

Засега от четиримата бойкотиращи заседанията единствен дядо Николай не признава избора на митрополит Кирил за наместник и дори впрегна свещениците да пишат писмо до синода, за да не бъде наказан за отсъствията си.

Редактор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес