Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милен Алтънков: Предизвикваме нашите потребители да дойдат на “Нестле за Живей Активно!”

29 август 2024, 13:41 часа • 940 прочитания

В интервюто с Милен Алтънков, мениджър "Бизнес развитие" на NESCAFÉ® Dolce Gusto®, ще научите повече за устойчивите практики и ангажиментите на марката към околната среда в България. Основните теми обръщат внимание на новото екологично предизвикателство на NESCAFÉ® Dolce Gusto® в рамките на инициативата „Нестле за Живей Активно!“, усилията, които се полагат за рециклиране на кафе капсули, както и по-широките устойчиви практики, които компанията прилага в своето производство и разпространение. В следващите редове може да бъдат открити конкретни примери за успешно реализирани програми и предстоящи цели, както и личната перспектива на Милен Алтънков върху значението на устойчивостта в ежедневието.

На 15-ти септември NESCAFÉ® Dolce Gusto® участва в градското издание на “Нестле за Живей Активно!” със специално предизвикателство към участниците. Разкажете ни малко повече за него.

Милен Алтънков: Тази година за първи път към основния за “Нестле за Живей Активно!” фокус върху физическата активност и балансираното хранене, добавяме и чисто ново предизвикателство, свързано с грижата към бъдещето на планетата. Колко устойчиво е нашето ежедневие, спечелена битка или незапочната война е разделното събиране на кафе капсули? Разбираме ли важността на опазването на планетата и готови ли сме да се грижим всеки ден? На тези и други въпроси искаме да дадем заедно отговор не с думи, а с конкретни действия. Ние участваме на фестивала на предизвикателствата с две различни активности. Първата е част от „Игри на волята“ - в нея могат да се включат със свой отбор всички желаещи и докато се състезават за бързина, съобразителност и баланс да научат повече за процеса на събиране и рециклиране на кафе капсули – защо е необходимо, как се случва, какви цели си поставяме и какви резултати сме постигнали. Второто ни предизвикателство е насочено към активните потребители на NESCAFÉ® Dolce Gusto®- предизвикваме ги да дойдат на 15-ти септември, да донесат използваните си кафе капсули и да ги предадат на нашия пункт за рециклиране на място. Освен удовлетворение, най-активните ще спечелят и специални награди от нас.

Къде според Вас са допирните точки между удоволствието от чаша ароматно кафе и отговорността към неговата консумация?

Милен Алтънков: Срещата между удоволствието и отговорността започва със съзнателния избор не на каквото и да е кафе, а на качествено кафе, произведено по устойчив и справедлив начин, който подкрепя развитието на местните фермери и техните семейства. Срещата продължава с отпиването на първата глътка, с което идва и въпроса какъв е екологичния отпечатък, който оставя твоята чаша ароматно кафе? Превръща ли се всяка капсула в риск за природните ресурси на планетата или напротив – има втори живот, който се грижи за опазването им? Удовлетворението от отговора допълва удоволствието от вкуса и аромата на любимото кафе. Не на последно място е умерената консумация - да не се прекалява с ежедневните дози и да се внимава с добавките на захар и мляко. Казано накратко – удоволствието от вкуса и аромата на кафето се подсилва многократно от удовлетворяващото усещане, че всяка глътка събужда не само сетивата ни, но и гражданското ни чувство на отговорност към общото бъдеще.

Какви конкретни инициативи за рециклиране на капсули имате в България? Можете ли да споделите резултати до момента?

Милен Алтънков: В Нестле мерим успеха на бизнеса с устойчивостта на модела, по който го развиваме. Мащабът на компанията е такъв, че всяко наше действие и съответно бездействие има огромен отпечатък върху всички, затова на глобално ниво развиваме стотици програми, насочени към различните аспекти на грижата и опазването на околната среда.

Ще ви дам пример с кафе капсулите - ние приемаме изключително сериозно проблема с отпадъка от тях и негативния им отпечатък върху природните ресурси. В България няма изградена инфраструктура за решаването на този проблем, затова сами поехме инициативата и създадохме услуга към потребителите на продуктите от марката NESCAFÉ® Dolce Gusto®, която дава възможност използваните кафе капсули да се събират и рециклират. Започнахме през лятото на 2022 година с изграждане на инфраструктура от събирателни пунктове на удобни за потребителите места. След като изпълнят гражданския си дълг и предадат своите използвани капсули , оттам нататък ние поемаме грижата отпадъка се извози до специално съоръжение, където кафето се отделя от пластмасата и тя се рециклира до микро гранули за повторно производство на пластмасови изделия. Отпадъкът от кафе се оползотворява за производство на биогаз, чрез който се произвежда електричество. Гордеем се с резултатите постигнати до момента – над 43 събирателни пункта в 12 големи града в България и над 2 300 000 събрани и рециклирани капсули за година и половина. Тези цифри ни дават увереност, че вървим в правилната посока и подхранват амбицията ни да увеличим събираемостта в десетки пъти в следващите няколко години. Паралелно с усилията по рециклиране, постоянно подобряваме дизайна на нашите капсули и кафемашини, за да използваме по-малко първична пластмаса.

От 2021 г. започнахме да инвестираме и в кръговата икономика на полипропилен в партньорство с нашите доставчици и с всяка година увеличаваме използването на рециклиран полипропилен, за да постигнем нашата глобална цел до 2025 година да намалим с 1/3 първичната пластмаса в кафе капсулите ни. Заедно с това от март 2023 година намалихме и теглото на корпуса на капсулите, с което редуцирахме количеството полипропилен с 13%, без да правим компромис с качеството на нашето кафе и напитки.

Освен рециклиране на капсули, какви други устойчиви практики прилагате в момента и какви предвиждате в бъдеще с цел да подкрепите устойчивото производство на кафе?

Милен Алтънков: Благодарение на програмите за напреднало снабдяване на Nescafé и Starbucks, 100% от нашите кафени зърна се добиват от отговорни източници - сертифицирани или проверени фермери, които прилагат независими високи стандарти със социални, икономически и екологични практики, подпомагащи активно по-доброто бъдеще на кафето.Ще ви дам пример с един от нашите сертификати – на опаковките можете да го видите обозначен с 4C – това е независим, международно признат стандарт за устойчивост за целия сектор на кафето. Системата за сертифициране 4C е изключително надеждна и работи за изграждане на устойчиви вериги за доставки на кафе и подобряване на поминъка на земеделските производители. Инвестираме много активно и в регенеративното земеделие. Какво означава това – става дума за цялостен подход в земеделието, който има за цел да подобри съществено състоянието на почвата, нейната плодовитост, да защити водните ресурси и биоразнообразието. По-здравите почви са по-устойчиви на въздействието на климатичните промени, което означава увеличение на добивите и подобряване на условията на живот на земеделските производители.

До 2025 година целта ни е 20% от нашето кафе да бъде добито чрез регенеративно земеделие.

Какви механизми за стимулиране на крайните потребители да участват в рециклирането предлагате?

Милен Алтънков: Стремим се да насърчаваме активното участие на потребителите в програмата ни за рециклиране на използвани капсули чрез постоянни и методични образователни кампании и комуникационни усилия. Взаимодействаме с тях през много и различни канали - социални мрежи, бюлетини, утвърдени инфлуенсъри със значително онлайн присъствие, които влияят върху мнението на своите последователи, благодарение на експертизата и авторитета си, представяме нашата система на различни събития и в самата търговска мрежа. Чрез тази постоянна комуникация имаме за цел да повишим осведомеността и да вдъхновим нашите потребители да допринесат за по-устойчиво бъдеще, като бъдат отговорни и рециклират използваните си кафе капсули с нас.

И на финала - Вие лично колко устойчиви сте в ежедневието си, споделете личните си добри практики.

Милен Алтънков: Старая се всеки ден да напредвам с по една малка крачка - аз и моето семейство и се чувстваме много добре. Вярвам, че устойчивото мислене и съответно действие е процес, който изисква постоянство, образованост и ангажираност, а не еднократна показна акция. Всеки ден по едно малко усилие – капсула по капсула, капачка по капачка, разделно събран боклук, днес - торбичка за многократна употреба при пазаруване, утре - засаждане на растение и поддържане на градината пред блока, в други ден - купуване на дрехи втора ръка и намаляване на употребата на принтера … стъпките са много и всяка от тях е наш позитивен отпечатък върху общия ни дом.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес