Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Методи Андреев: Стабилност без реформи е застой (ВИДЕО)

12 юни 2024, 17:46 часа
Реклама

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с доц. Методи Андреев – депутат от 38-то и 43 НС, бивш председател на Комисията по досиетата, активно участва в обществения и политическия живот.

Според Методи Андреев т. нар. „сглобка“ или „хлабава коалиция“ имаше ясно определени граници – евроатлантическият път на България. „Евроатлантизмът е свързан с други ценности – морал, честност, почтеност, справедливост. Когато липсват тези базови ценности, евроатлантизмът губи смисъл. 2/3 от мнозинството, което представляваше „сглобката“ принадлежеше към корупционните партии, към партиите на статуквото и нямаше как правителство на Денков да продължи. То щеше да потъне в още по-големи, как да кажа, зависимости.“ Още: Любовта е най-силната енергия (ВИДЕО)

„Ако се говореше, че предното правителство е станало с „бабуването“ на Алексей Петров, сега смятам, че това правителство което ще се създаде, почти съм убеден, че ще има правителство, ще е под сянката на Сретен Йосич. Всъщност сглобката и правителство на сглобката не стана, защото Борисов е „клекнал“ на евроатлантическите доводи на ПП-ДБ, напротив. А защото Борисов винаги е воден от своя страх за личното си физическо оцеляване. Борисов се страхуваше от Алексей Петров. Това беше световно известно. Той се страхува от Сретен Йосич. Той се чувства добре защитен, когато е лидер в политиката. Още по-добре, ако е министър -председател. Той използва своята партия като щит за защита не на интереса на своите избиратели, а на себе си, на своето физическо оцеляване.“

Методи Андреев припомни, че многократно е казвал, че стабилност без реформи е застой. „Управлението на Борисов е най-големият период на застой на българската държава и ако искаме демокрацията в България да се отпуши, да станем нормална демократична част от Европейския съюз, това минава през дела за престъпления, извършени от Борисов и Пеевски. Трябва да се намери смел и честен прокурор, който да може да намери достатъчно доказателства, за да докаже това, което се говори в обществото, да го докаже съгласно българските закони, т.е. ако искаме да бъдем демокрация, ние трябва да осъдим по нашите закони лидерите, които ни докараха до това положение, защото няма друг начин. А те имат за какво да бъдат съдени.“ Още: Всеки на публична длъжност да мине на тест за лоялност към България (ВИДЕО)

Методи Андреев смята, че в момента няма ярък политически обект, който би могъл да произведе някаква нова ситуация. Спечелилите изборите трябва да поемат отговорността си и да управляват, а загубилите - да направят сериозен анализ, да седнат да решат кои лица носят полза за тях и кои - не, официално да изброят направените от тях грешки като част от „сглобката“ и да направят опит да върнат обратно негласувалите за тях близо 300 000.

Целият разговор на Васил Данов с Методи Андреев можете да гледате във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес