Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мешаал иска да стане мъченик на Газа

07 декември 2012, 14:02 часа • 5970 прочитания

Лидерът на „Хамас” в изгнание Халед Мешаал пресече границата на Ивицата Газа в рамките на първата си визита в палестинските територии, целуна земята и заяви, че се надява да се превърне в „мъченик в Газа”, предаде АФП.

В компанията на своя заместник Муса Абу Марзук и други високопоставени лица Мешаал пресече граничния пункт Рафах и целуна земята, след което се срещна с премиера на Ивицата Газа Исмаил Хания.

„Надявам се Бог да ме направи мъченик на палестинските земи в Ивицата Газа”, подчерта той пред репортери.

Очаква се визитата на Мешаал да продължи два дни. В събота се планира той да вземе участие в масов митинг в чест на 25-годишнината на „Хамас”.

Лидерът на движението е роден през 1956 г. на Западния бряг на река Йордан, но неговото семейство напуска палестинските територии след Шестдневната война през 1967 г. От тогава Мешаал е живял в Кувейт, Йордания, Сирия и Катар.

Ивицата Газа, която се контролира от „Хамас”, все още е отрязана от външния свят от израелската морска и сухопътна блокада, но през последните месеци палестинската територия бе посетена от делегации от Турция, Египет, Катар и от представители на Арабската лига.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес