Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международно изследване: Независимите медии в България страдат, но има и успешни примери

19 април 2023, 13:48 часа • 2542 прочитания

Българските онлайн независими медии са в криза - ситуационно, заради последствията от ковид пандемията и войната в Украйна, но и като непроменима среда - заради т.нар. Закон на Пеевски. Това е основното заключение на проект "Оазис", който прави регулярни изследвания на медийната среда в глобален мащаб. Проектът е на SembraMedia, мрежа от повече от 1000 дигитални издатели в 24 държави в Латинска Америка, Испания, Съединените щати и Канада, в сътрудничество с European Journalism Centre (EJC), Google News Initiative (GNI), International Media Support (IMS), Media and Journalism Research Center (MJRC), and Global Forum for Media Development (GFMD).

Най-малко две медийни организации са фалирали и спрели работа, макар да са били сред най-популярните регионални медии, пише в проучването. Сайтът "Маргиналия" е в трудно финансово положение, а по-големи медии се оплакват от спадащи приходи. Има и случаи като на "Биволъ", който е в трудна ситуация заради заведено дело - т.нар. SLAPP дело: Съдят "Биволъ" за 1 000 000 лева.

Като положителни примери за финансово израстване са посочени сайтовете Actualno.com, OFFnews и "Факти". През годините те оцеляват и успяват да увеличат читателския интерес към себе си, съответно и рекламните си приходи. Actualno.com и "Факти" казват за изследването, че избягват да вземат грантове, защото желаят да опазят редакционна независимост. "Булевард България" се гордее с финансов успех след само 2 години дейност от старта си, пише в анализа.

В проучването се припомнят годините на управление на Бойко Борисов и как по това време България постоянно пропада надолу като медийна свобода. Напомня се и, че още от 2009 година Делян Пеевски се е намесил решително на медийния пазар и го е окрупнил доста през годините. Но не е само той - постоянно има изразени притеснения за окрупняване и концентриране на медийно влияние в ръцете на хора, близки до властта.

ОЩЕ: Медийният закон на Пеевски не е достатъчен да се знае кой е действителен собственик на която и да медия у нас

Проучването обобщава 540 медийни профила изготвени от 34 изследователи, които са работили за тази цел една година. Организациите отбелязани в тази карта на дигиталните медии варират по размер, от малки инициативи с екипи, ръководени от доброволци, до големи платформи с над 10 милиона евро годишен приход. Екипът е изготвил и доклад, който включва тенденции и информация за устойчивостта на медиите, тяхното географско покритие, медийни иновации и свобода на пресата в цяла Европа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес