Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонец разби с чук паметника на загиналите български войници на Каймакчалан

23 септември 2016, 14:12 часа • 12524 прочитания

Организирана група македонци се качили на най-високия връх на Нидже планина на границата на днешни Македония и Гърция – Каймакчалан, за да счупят паметника на загиналите български войници, поставен там.

Миленко Неделковски и негови приятели решили да се качат на върха, макар и при много лоши метеорологични условия – студ и мъгла, с една-единствена цел – да счупят паметника на българските войни. Актът по поругаването на паметника нарочно е извършен вчера – в Деня на независимостта, един ден, след като ръководството на Българската армия се поклони пред паметта на загиналите наши бойци.

Ето какво написа самият Миленко Неделковски, поругал паметника на българските войници, в личния си профил във Facebook:

„Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот.

Мисијата комплетно завршена.

Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав".

На неговите снимки се вижда как той яростно, с голям чук в ръка, разбива паметника, а после ликува заедно със свои приятели, предаде OFFNews.

Миленко Неделковски е еманацията на съвременното македонско общество - вместо да се издигат духовно, те издигат над главите си чукове. Това каза Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, предаде Фокус.

„Да коментираш някакъв лумпен и неговите дивашки дела е малко унизително за нас, българите, но тук нещата са много по-дълбоки. Този човек с чука всъщност е еманацията на съвременното македонско общество или по-точно върхушката на македонското общество. Вместо да се издигат духовно, те издигат над главите си чукове. Вместо да се приобщават към общия европейски дом, към съвременните европейски ценности, към хуманизма и патриотизма, който все повече става актуален в Европа, те размахват чукове, трошат, както са го правили преди 30, преди 50, преди 70 години. Нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили”, коментира Антонов.

„Очевидно такива като Неделковски и подобни на него елементи са отишли да положат един червен килим пред сръбския президент, чупейки всичко, което на него би му било неугодно. Това не е така. Сърбия също се стреми към европейския дом и не случайно македонски представители не участваха в сръбското тържество на Каймаk-Чалан, защото Сърбия гледа напред и дори в Белград разбраха, че с минало, с чукове и война не се върви напред. Напротив”, заяви още той.

„Такива като Неделковски и неговите господари, защото той е една кукла на конци, не можаха да преживеят, че въпреки изтръгването и премахването на плочата, ние направихме едно грандиозно общо честване, без тяхното участие и резултат от всички тези неща са чуковете. След като няма друг аргумент, няма политическа воля, протегната ръка. Нашите ръце умаляха да ги протягаме към Скопие и въпреки това от там се подават само чукове. Много е нелепа цялата ситуация, но тя не е във вреда на България. Ние нашето тържество си го направихме, почетохме паметта и славата на героите, издигнахме българското знаме на връх Каймак-Чалан, повдигнахме духа на военните, които бяха там и от тях и на останалата част от армията и обществото”, коментира още Иво Антонов. „Защо този дивак не дойде с чука на 20 септември, когато ние бяхме там с войската? Това са мишки, скрити в тъмното, гледащи към миналото, дърпащи македонското общество на долу. Този акт на диващина хвърля най-голямо петно върху самите македонци”, каза още той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес