Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ланс Армстронг разказа своята история за допинга

17 януари 2013, 14:03 часа • 14714 прочитания

Легендарният колоездач Ланс Армстронг даде първото си интервю, след като беше лишен от всички спортни титли, пред най-известната телевизионна водеща Опра Уинфри.

Интервюто на Ланс Армстронг е заснето в дома на спортиста в гр. Остин, щата Тексас. В един искрен разговор, без задръжки, седем-кратният шампион на „Тур дьо Франс” споделя своята гледна точка във връзка с допинг скандала, отнетите титли и доживотната забрана да се състезава професионално. Пред Опра Уинфри той разказва и за годините извън спортната си кариера. В края на миналата година, Армстронг подаде оставка от поста си на председател на фондация Livestrong, която той създаде. Фондацията беше успяла да набере милиони долари в името на борбата срещу рака.

Вчера стана ясно, че Армстронг е предложил на правителството на САЩ 5 млн. долара като компенсация за щетите, нанесени от неговите действия, съобщи БГНЕС.

Армстронг се опита да компенсира Пощенската служба на САЩ, спонсорираща отбора US Postal, в който се състезаваше американецът. От 1999 г. до 2004 г. Пощенската служба е изплатила на тима 30 млн. долара. Освен компенсация, Армстронг е предложил на правителството да стане свидетел по делото, което разследват федералните органи. Според CBS News, кабинетът е отклонил и двете предложения на колоездача, които са били определени като "неадекватни". В края на 2012 г. Антидопинговата агенция на САЩ представи доклад, в който се съдържат многобройни доказателства за това, че Армстронг е употребявал и разпространявал забранени вещества. В доклада се твърди, че US Postal са разработили "най-сложната, професионална и успешна допингова програма в историята на спорта". След публикацията Армстронг бе лишен от титлите си.

Интервюто му пред Опра Унифри, в което той признава за употребата на стимуланти, българските зрители ще имат възможност да го гледат единствено по TLC на 18 и 19 януари, съответно от 21.00 ч. и 18.45 ч. Разговорът с Армстронг е част от поредицата ексклузивни интервюта на ТВ водещата Опра Уинфри с известни и любопитни личности, наречена „Опра разговаря с…”.

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес