Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: В Англия вкараха министър в затвора, а при нас дори престъпленията са позволени

10 май 2013, 12:50 часа
Реклама

Английският министър, който си беше позволил да излъже, защото е шофирал с превишена скорост, само преди няколко месеца влезе в затвора, макар и за кратко време. Тук всичко е позволено, дори за престъпления. Това каза лидерът на партия Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Хърватският бивш премиер Санадер беше осъден и затворен, защото е злоупотребявал с властта си, даде още един пример тя. Искам да кажа, че именно липсата на всепозволеност, дава стимул да се работи добре, отбеляза политикът.

Нашият лозунг "Да, на нормалността" не беше измислен в кабинет, коментира тя. Навсякъде, където ходихме по време на предизборната кампания хората питаха: не можем ли да живеем нормално. Ние знаем какво е нормалното - да има наказани, когато са виновни, категорична е Кунева.

Вижте, Румъния е със 7% безработица, ние сме с 14% - има пряка зависимост между това дали има наказани, дали се носи отговорност и как живеем, смята Кунева. Ако имаме 80% обществени поръчки, които са "под масата" – това са данни, които не са измислени, ние ще живеем зле. И всичко това няма да мине без нашето собствено участие. Няма как да си останем в къщи на 12-ти и да смятаме, че след това ще се събудим с друга държава, в очакване на идеалната ситуация, на идеалния политик, на идеалния човек, коментира Кунева

Първото правителство на ГЕРБ, което си отиде отблъсква отговорността като олио от вода - някой друг е лош, друг записва нерегламентирано разговорите им, някой друг подклажда протестите, все някой друг прави нещо вместо тях, коментира лидерът на "България на гражданите". Е, записват се те самите, разбира се. Всички обгоряхме по време на тези протести, някои - физически, други - вътрешно. Наистина има изгорели места в нас, но не можем да затворим живота, да сложим край на това, за което ни е грижа - собствената ни държава, казва тя. Много е възможно протестите да се подновят, защото хората нямат търпение… и с право. Лошо е, че ние политиците не се срещнахме очи в очи и не сравнихме плановете си, не дадохме възможност на хората да сравнят, за да изберат. Борисов и Цветанов не влязоха в диалог с другите политици, но ГЕРБ нямат и програма - отворете Интернет страницата им и ще видите, че те имат само основни насоки. Т.е. каквото и да кажат и да направят - ще бъдат "жертва на обстоятелствата". Но, всъщност, жертва на обстоятелствата, може би, ще бъдат хората, които ще се излъжат отново да гласуват за тях. Няма ситуация, при която в нормална държава председател на предизборен щаб, бивш министър, бивш министър-председател да са под угрозата на следствие и да им мине през ум, че могат да се кандидатират, възмущава се Меглена Кунева. Ако беше нормална партия ГЕРБ, вероятно те биха сменили просто ръководството си, е нейното мнение.

Ако получи доверието на хората на 12-ти Кунева и екипът й ще започнат разчистването на "наследството" на ГЕРБ от администрацията. Там "калинките" са много, две трети от назначенията са без конкурс. Ако получим подкрепа начинът на провеждане на обществените поръчки ще бъдат първото нещо, което ще променим за българската икономика - те са единствените свежи пари в момента, казва тя. Сега те идват от държавата и са само за хора, които са близки на ГЕРБ или са готови да дадат 90% подкуп, защото и 10% да вземат все е нещо. Но няма да е толкова трудно да се отървем от това "наследство", защото сме здравомислещи хора, смята Кунева. Просто трябва да отхвърлим това робство на корупцията и на връзкарството, защото никоя държава не е прокопсала от тях, призова тя.

"България на гражданите" имат план за решения и за спешната помощ, една от големите язви на здравеопазването. Медицинските изследвания показват, че до 10-та минута има шанс да бъде съживено сърцето на пострадал, след това на всеки 2 мин. той намалява прогресивно, опира се на данни на специалистите Кунева. И смята, че максимумът на този лимит от време при неспешните случаи трябва да е 30 мин. Ако не си кажем, че тези грижи са ни приоритет то никога няма да се случи. Кунева категорично определи смъртта на 11 г. дете от София преди дни като "смърт поради липса на държава". А хеликоптерите у нас могат да пренасят "Бистришките тигри", но не и да бъдат на разположение за спешни случаи, с неодобрение констатира лидерът на "България на гражданите".

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес