Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар №1 на седмицата: Събаряйте къмпинги и не се чудете защо опашката към Кулата расте

01 юни 2024, 10:10 часа
Реклама

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Много сме добри в събарянето - де що има бунгалце по Черноморието събаряме наред. Дойде и редът на "Якото място", което, оказва се, дори не било баш къмпинг. 154 обекта дадоха фира - и бунгала, и навеси към каравани. Още: Премахват незаконни постройки в къмпинг край Лозенец

Българинът от години бойкотира люлиноподобните хотелски комплекси. Не ще и не ще да почива в мутробарок, при това - на космически цени. И щом има търсене за нещо по-различно, се появи и предлагане. Още: Кои са най-посещаваните къмпинги това лято и защо българите все повече избират каравани? (СНИМКИ)

Поне двайсетина яки места има, на които човек може хем да е близо до природата, хем да ползва някакви блага на цивилизацията като ток, топла вода и други такива. Лято край море с каравана в гора е като приказка. Това привлича и чужденци, но най-вече нашенци, които стават все повече. Дори не става дума за диво къмпингуване в този случай, а за съвсем питомно.

Само че това очевидно не се харесва нито на властите, нито на едрите хотелиери. Битката е за всеки турист, защото Гърция си остава номер едно за българина - и за отпуската, и за всякакви празници.

Епичната битка с къмпинуването, особено с дивото, мина през какви ли не етапи. То не бяха акции, то не бяха премахвания на каравани. Обвиниха почиващите по този начин, че замърсяват природата и съдейки по постове в социалните мрежи, това понякога е така. Но тези същите ганьовци, които замърсяват дивите плажове, ще замърсят и Златните, и Албена, ако отидат там. Тоест, проблемът е в натюрела на самия турист, а не в идеята за диво къмпингуване.

Но да погледнем и към питомното. Оказва се, че и то не е цъфнало. Българският туризъм изобщо не залага на този вид отдих. Властите дебнат само да уловят някого в нарушение и багерите идват. В повечето случаи става дума или за нерегламентирано използване на земеделски земи, или за "загриженост" къде отиват отпадните води.

А кога ще стигнат багерите до бетоновите чудовища, превърнали малката ни и единствена морска ивица в подобие на панелно гето? Публична тайна е къде отиват техните води. Още: Мащабен ваканционен комплекс ще се издигне на Попския плаж на Царево

Най-вероятно никога.

Същите тези багери, управлвани бог знае от какви интереси, разрушиха сума ти дюни и сравниха със земята уникални природни забележителности. Младите хора изобщо няма да знаят каква красота е притежавала България, преди продажни управници да подарят брега на мутри и мутреси. Още: Екоактивист пита къде изчезнаха 57% от дюните на къмпинг Нестинарка

И сега са им виновни къмпингите. Доколкото ги има, разбира се. В така наречения регистър липсват дори половинвековни и все още съществуващи, та не знае човек какво да мисли за това министерство и регистрите му.

Щастлив е този, който познава Черноморието отпреди 30 години - чисто море, дълги пусти плажове, фин пясък и само няколко големи комплекса. Да, дори "Елените" бяха малко курортче.

Изграждането и поддържането на къмпинги би трябвало да е приоритет и за бранша, и за управниците. Щом има търсене, то ще се насочи в друга покока. И опашката към Кулата ще стане още по-голяма.

Автор: Евелина Гечева

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес