Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ще струва порция цаца по морето това лято?

31 май 2024, 10:16 часа
Реклама

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи.

Какви ще са цените по заведенията?

Пържената цаца от години бие рекордите по поръчки в ресторанти и крайбрежни заведения, а тази година тя е поскъпнала между 1 и 3 лева. Оказва се че най-евтината тази година е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

ОЩЕ: Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

"Цените са доста добри. Супите са скочили с 20 ст., нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", сподели Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение, в ефира на Нова телевизия.

В друго заведение порция цаца е 9 лева, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас например. Цената на шопската салата може да бъде намерена от 8.50 до 16 лева.

След цацата най-продавана се оказва наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 000 литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3.20 до 7 лева.

ОЩЕ: Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес