Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще плати разходите по издирването на изгубилите се в Стара планина?

21 май 2014, 10:23 часа • 24483 прочитания

Стотици хиляди лева са похарчени за спасителната акция в Стара планина за изгубилите се младежи. Тяхното издирване е едно от най-скъпите и мащабни в планината.

Над 50 планински спасители от цялата страна, много доброволци, парапланеристи и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в спасителната акция.

В нея се включиха и хеликоптери на авиобазата "Крумово", "Гранична полиция" и БЧК.

Виктор, Веселин и Христо са открити в Стара планина над село Тъжа. Тримата бяха свалени в селото с военния вертолет, който се включи в издирването им.

Младежите изчезнаха в района на връх Ботев в събота.

Веселин е леко пострадал, след като скално парче е паднало върху ръката му, съобщава БНР.

Виктор и Христо разказаха, че през трите дни са пили само вода и според тях са извървели около 100 км.

Момчетата твърдят, че са тръгнали към Райското пръскало, но се озовали, според тяхна преценка, до връх Ботев.

"Звъним на 112 и те ни казват „Погрижили сме се”; след това звъним на хижа и на спецслужби - всички казват „Добре, успокойте се”. 10 пъти сме обяснявали откъде сме тръгнали, по едно време ни омръзна", разказа Виктор пред БТВ.

Случаят предизвика дискусия в социалните мрежи за това кой ще покрие разходите за издирването.

Журналистката Лияна Панделиева заяви във Фейсбук,че Веселин, Христо и Виктор са "говедца" и "кретени", на които всички ние ще платим разходката.

"В нашата страна на всеки, каквото му скимне да прави, го прави и не носи отговорност за това. Постът си във Фейсбук съм написала като частно лице, на собствената си страница в Интернет. Не смятам да се извинявам на никого за мнението си. Аз не съм съгласна всеки да прави, каквото му щукне и всички да плащаме затова", коментира още Панделиева в ефира на БТВ. Според нея думите отминават, но младежите тряба да си заплатят за постъпката. Тя предлага да наберат средства благотворително и по този начин да се отплатят.

Планински спасители са препоръчали на трите момчета, които бедстваха 4 денонощия в Стара планина, да се върнат още преди да се изгубят, но те не са послушали съвета. Това заяви в сутрешния блок на TV7 Явор Каролев, шеф на Планинската спасителна служба.

По думите на спасителя 50-60 човека са работили на терен по издирването на Веселин Иванов, Христо Иванов и Виктор Димитров. На място е имало и високопроходима техника, 4 хеликоптера също през деня са търсели студентите. "Хеликоптерите са навъртели много летателни часове в акцията по издирването, цената е много висока, непосилна е за трите семейства на момчетата. За да поръчаме тези неща ние сме платили", коментира още Каролев.

Според ценоразписа 1 летателен час на вертолетите е около 2000 лева.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес