Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е "синът на Чавес"?

15 април 2013, 13:17 часа • 7033 прочитания
Реклама

Докато Уго Чавес беше харизматичен вихър, човекът, който ще го наследи като президент на Венецуела, изглежда точно обратното - тих и спокоен, предаде Стандарт нюз.

Чавес посочи своя 50-годишен заместник-председател и министър на външните работи, Николас Мадуро, като предпочитан негов наследник след повторната поява на рака му.

"Той е предан революционер, човек с голям опит, въпреки младостта си, с голяма всеотдайност и способност за работа, за ръководене, за работа с най-трудните ситуации", заяви Чавес.

В началото на март, задачата да обяви на венецуелците, че лидерът им е мъртъв, се падна на Мадуро. Той председателства погребението на покойния президент на 8 март и по-късно същия ден положи клетва като действащ президент.

Мадуро, бивш шофьор на автобус, с гъсти черни мустаци, беше един от най-близките съветници на президента. Той стана министър на външните работи през 2006 г. и през октомври миналата година след изборната победа на г-н Чавес, беше избран от президента да служи като негов заместник. Приятелството им датира от времето когато Чавес лежа в затвора за опита за преврат от 1992 г.

През този период, Мадуро се среща с бъдещата си съпруга, Силия Флорес, известен адвокат в екипа на Чавес по отбраната.

Мадуро се смяташе за един от малкото хора, които са имали достъп до диагнозата на Чавес, която бе третирана като държавна тайна. Нарича себе си "син на Чавес" и каза, че покойният лидер му се явява под формата на малка птичка.

Дългогодишен социалист, член и лидер на профсъюзите, Мадуро е част от Учредителното събрание, което изработи новата конституция, въведена от Чавес, след като той дойде на власт през 1999. Мадуро впоследствие става заместник-председател, а по-късно и председател на народното събрание до 2006.

Чавес го назначи и за министър на външните работи, с което предизвика критики от страна на някои среди, че не е разполагал с висше образование, а е бил шофьор на автобус, който напуска училище без никаква квалификация. Неговите практически умения излезли на преден план докато управлявал камиона на Чавес по време на президентската кампания.

Чавес често използва издигането на Мадуро за заместник-председател като пример за пряката власт от народа. "Вижте къде отива, Николас, шофьора на автобуса ... Как му се подиграваха, буржоазията", каза Чавес при назначението му.

Мадуро продължи да се заиграва с професионалните си корени, както си личи от мотото на предизборната му кампания: "Чавес определя маршрута, Мадуро е на волана!"

Като човек, който беше сред високопоставени фигури в администрацията на Чавес, анализаторите твърдят, че той може да успее да задържи заедно различните фракции като военните и идеологически мотивираните.

Новоизбраният президент има дългогодишна връзка с Куба - където той се обучава като организатор на профсъюзи в младежките си години – и това се възприема в негова полза.

Като венецуелски министър на външните работи, Мадуро последва линията на Чавес да работи за "изграждането на един многополюсен свят, свободен от хегемонията на "американския империализъм". В тази си роля, беше първият дипломат на страната по време когато нарасна напрежението със Съединените щати, а връзките с Куба се подобриха. Часове преди да обяви смъртта на президента, той се обърна към враговете на страната, като обвини САЩ в заговор срещу Венецуела и обяви експулсирането на аташето на Военновъздушните сили на САЩ.

Венецуела сега брои сред своите съюзници Беларус, Китай, Иран и Русия, както и Сирия на Башар ал-Асад, а и по-рано Либия под управлението на Муамар Кадафи.

Има моменти обаче, когато новият президент загубва привидното си спокойствие - през 2008 г. нарича Държавния секретар на САЩ Джон Негропонте "дребен бюрократ, който се опитва да допринесе за насилието в региона".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес