Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите измами при ремонт на дома ви и как да се предпазите

19 септември 2019, 11:05 часа • 12618 прочитания

Надути цени, некачествена работа, майстори фантоми и неспазване на уговорени срокове за ремонтите. Това в общи линии обобщава измамите в сезона на ремонтите и тази година.

Бум на измами с майстори в сезона на ремонтите, отчитат от Комисията за защита на потребителите.

Най-често жалбите са свързани с неспазване на предварително уговорени срокове и цени, лошо качество на работата и дори измами, при които майстори фантоми взимат капаро, след което изчезват. Много често предварително договорената цена скача с до 25%, казва Александър Благоев, управител на фирма за ремонти пред Нова тв.

„Могат да излъжат в квадратурата. Ако е 20 кв., а кажат, че са 40 – хората ги интересува крайната цена. При плочките няма какво реално да оскъпи, но винаги могат да измислят, че плочката не е първо качество, че не е равна и няма прав ъгъл, че не можеш да регулираш фугите. В повечето случаи така лъжат и оскъпяват цената”, каза още той.

Как да разпознаем фалшивите майстори?

Офертите им са предимно и само в Интернет без данни за търговеца. Предлагат нереално ниски цени в кратки срокове, не предлагат договор за ремонта и не издават касови бележки за разходите по него. 

„Взимат по няколко обекта наведнъж. Идва при вас, при съседа, при някой друг – на всички обещават, че ще ги свършат веднага, но това е до момента, в който вземат капаро и от там нататък клиентът е зависим”, разказа още Бобан Якимовски, управител на строителна фирма.

Той добави, че повече от половината му клиенти търсят услугите му, след като вече са опарени от „пишман” майстори.

Как да се предпазим от измамите при ремонт?

Дали цената на ремонта е реална за пазара можем да сравним с оферти на лицензирани фирми в строителството, съветват от бранша. Добре е предварително да проучим пазара и фирмата, към която сме се насочили.

Цената не е всичко. Ако е необходимо, изисквайте препоръки.

Задължително настоявайте да подпишете договор. Предварително уточнете с фирмата какво точно влиза в договорената цена. Сравнявайте цените - на фирмата, на консумативите, на услугите. Искайте касова бележка за разходите.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес