Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипърската църква: Трябва да излезем от еврозоната

23 март 2013, 15:12 часа
Реклама

Кипърският архиепископ Хризостом, който постави богатството на църквата на разположение на изправената пред риска от фалит държава, се обяви за излизане от еврозоната. В интервю за "Риалнюз" той заявява: "Не е лесно, но ние трябва да посветим на това толкова време, колкото изразходвахме, за да влезем в еврозоната".

Православната църква на острова е най-големият поземлен собственик и един от големите играчи в икономиката му.

"С подобно поведение еврото не може да удържи, не казвам, че ще се срине още утре, но с мозъците в Брюксел сигурно е, че няма да издържи дълго време, и най-добре е да помислим как да се измъкнем", казва той.

Хризостом, който притежава остър бизнес нюх, потвърждава, че предложението му да се ипотекират имотите на църквата, за да се съберат средства за държавата – което той направи в сряда на кипърския президент Никос Анастасиадис - остава в сила.

Кипърският президент прие предложението, но трябва да бъдат решени законови проблеми, предстои работа, за да се намери подходящата формула и бъде тя одобрена от парламента и приложена, така че да влязат пари, изтъква той.

Архиепископът хвърля отговорността за кризата, заплашваща острова с фалит, върху дилетантството на предишния кипърски президент комунист Деметрис Христофиас.

Кипърското правителство започна надбягване с времето, за да сключи преди понеделник с европейските си партньори финансов спасителен план, след като парламентът отхвърли първоначалния вариант, предвиждащ извънредно облагане на банковите депозити.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес