Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър няма да потъне сега

25 март 2013, 07:51 часа
Реклама

Окончателно споразумение по спасителен план за Кипър бе постигнато през нощта срещу понеделник. Кипърският президент Никос Анастакиадис, който бе в Брюксел в неделя, заяви, че е "удовлетворен" от резултатите от преговорите.

Съдържанието на споразумението, което ще позволи на Кипър да избегне фалит, не бе посочено, но очертанията бяха оповестени по-рано.

В споразумението се предвижда пълно преструктуриране на втората по големина Laiki Bank. "Дребните" вложители ще бъдат спасени, но тези с депозити над 100 хиляди евро ще претърпят загуби. Според трети източник, споразумението предвижда, и централната банка на Кипър - Bank of Cyprus , първата институция в страната с много руски вложители - да не се закрива, но вложителите на банката с над 100 хиляди евро ще загубят значителна част от депозитите си.

Идеята за данък върху всички банкови депозити в рамките на първия план, подготвен в края на миналата седмица, предизвика протести. Той бе изоставен.

Тези срещи се оказаха от решаващо значение за постигане на споразумение, което бе одобрено по време на срещата на финансовите министри от еврозоната.

Дискусиите бяха много напрегнати в неделя вечерта в Брюксел. Вероятно ударът ще понесе най-вече втората банка в страната, но и всички с големи влогове в Кипър.

Разговорите се водеха между кипърските власти и донорите от международните фондове за спасяването на Кипър. Островът бе под заплахата от банкрут и излизане от еврозоната.

"Преговорите продължават. Ние полагаме всички усилия за Кипър", каза в ранните вечерни часове президентът Никос Анастасиадис. Той дори включи оставката си в борбата. "Вие искате да ме принудите да подам оставка?" запита служителите на "тройката" на донорите /ЕС, ЕЦБ, МВФ/. "Правя предложение и не сте съгласни, правя още едно и пак същото. Какво искате от мен да направя?" е казал Анастасиадис.

По-късно стана известно, че кипърските власти отстъпват, но постепенно пред исканията на международните финансови спасители.

През целия следобед Анастасиадис бе в разговори с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Марио Драги и други лидери, сред които президентката на МВФ Кристин Лагард.

Разговорите с тях трябваше да подготвят споразумение за срещата на министрите на финансите от еврозоната, които очакваха на място да се включат в обсъжданията на свое заседание.

Финансовите министри от еврозоната започнаха срещата си около 22:00 часа /GMT/ в Брюксел с повече от четири часа закъснение. Съгласието означава отпускане на 10 милиарда евро, които ще осигурят ЕС и МВФ.

В Кипър всички банки са затворени от седмица. Там може да се теглят пари от банкомат около 100 евро дневно.

Гневът нараства сред населението на страната. Около 500 привърженици на комунистическата партия Акел, която разполага с 19 от 56-те места в парламента издигнаха лозунги "Не отстъпвай народе на Кипър, бори се за правата си" и "Тройката печата евро и купува народи".

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес