Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kaufland подкрепя два филма за българските експедиции на Антарктида на Cinelibri

25 октомври 2024, 14:23 часа • 388 прочитания

Kaufland България ще подкрепи българските полярни експедиции на Антарктида и по време на международния кино-литературен фестивал Cinelibri. Със съдействието на компанията ще бъдат излъчени два документални филма за мисията на български учени - „Дневник на антарктическия стопаджия“ и „Едно ледено лято“. Двете продукции ще бъдат излъчени една след друга на 28 октомври от 19:00 часа в „Топлоцентрала“.

Сценарист на филмите е журналистът от БНТ Мария Чернева с екип Анна Андреева, Ара  Хугасян и Ема Константинова. „Дневник на антарктическия стопаджия“ показва неизлъчвани досега кадри от първата експедиция на българи в Антарктида, заснети преди 35 години от проф. Христо Пимпирев и открити от него случайно години по-късно. Продукцията включва и изключителни кадри от недовършен филм, подготвен за първата мисия от Българската национална телевизия.  

 „Едно ледено лято“ е 36-минутен интригуващ разказ за антарктическата мисия на кораба и работата на учените от 32-рата експедиция до Антарктида. Наистина ли на Антарктида цари ледена тишина и как се "ловят" истинските звуци, които доминират там, са само част от любопитните моменти, които могат да бъдат видени и чути за първи път във филма.

Kaufland България е дългогодишен партньор на българските полярни експедиции. През 2022 г. компанията подкрепи Българския антарктически институт като дари 10 тона храни за 31-вата Българска антарктическа експедиция. За първи път тя стигна до полярната база на о. Ливингстън с български научно-изследователски кораб. През 2023 г. компанията увеличи помощта си, предоставяйки над 30 тона хранителни и нехранителни продукти за нуждите на екипажа и учените. През месец май същата година изпълнителният директор на компанията Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за дългосрочно сътрудничество. С него ритейлърът се ангажира да подпомага експедициите и за тяхната научно-изследователската дейност.

По време на прожекциите на 28 октомври проф. Пимпирев ще представи и своята последна книга „Антарктическия стопаджия”, писана в съавторство с Иглика Трифонова.

Cinelibri e първият кино-литературен фестивал в България и тази година е неговото десето издание, което тече от 10 октомври до 3 ноември едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Под мотото "Поезия безкрай" през 2024 г. фестивалът има амбицията да покаже  най-новите кинематографични шедьоври, окрилени от необозримия свят на литературата.  Kaufland е партньор на събитието и като домакин на представяния на няколко книги в обновените Централни хали.  

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес