Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас (ВИДЕО)

13 септември 2024, 13:13 часа • 10685 прочитания

За катастрофа с военнотранспортен самолет L–39 ZA съобщи Министерството на отбраната (МО) малко след 13 часа днес.

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване. Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофата.

Взети са мерки за локализиране на пожарите, вследствие на инцидента и установяване на причините за него, добавят от МО. Още: Инциденти със самолети в България: Първият е през 1968 г.

Двама пилоти

БНТ съобщава, че учебният самолет L-39 се е разбил в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът, респективно парашутите не са се отворили. Машината е била пилотирана от двама летци - подробности четете тук: Загинали са двамата пилоти, катастрофирали с военнотранспортния самолет

L-39 ZA "Албатрос" е на въоръжение от 1986 г. Те са чешко производство. В началото България е имала общо 36 самолета, но в момента голяма част са свалени от въоръжение. "В момента се използват 6 самолета, които са в полет не повече от 4. Наскоро 2 се върнаха от Чехия след ремонт, но не знаем дали падналият е един от тях", обясни Димитър Ставрев от списание "Криле" пред БТВ. Според него най-вероятно пилотите са били инструктури. Още: След самолетната катастрофа в Граф Игнатиево: Какъв е падналият самолет L-39ZA "Албатрос"? (СНИМКИ)

За утре бяха предвидени авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на Република България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС), а по-рано днес президентът Румен Радев участва в демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобазата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес