Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Караджич започва защитата си пред Трибунала в Хага

16 октомври 2012, 10:50 часа • 5464 прочитания

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич ще започне днес защитата си пред Трибунала в Хага, предаде БГНЕС.

Караджич ще се защитава по 10 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войните от 90-те години на миналия век. Той не се признава за виновен по обвиненията, включително за масовите убийства, извършени от войските на босненските сърби в Сребреница през юли 1995 г.

Полицията арестува Караджич през 2008 г. в автобус в Белград, след като той се укрива почти 13 години. 67-годишният Караджич се изправи пред Трибунала в Хага през октомври 2009 г. Единственото обвинение в геноцид срещу него е свързано със смъртта на повече от 7000 босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 г. Това беше най-голямата жестокост в Европа след края на Втората световна война. Въпреки това миналата седмица сръбският президент Томислав Николич отрече геноцида.

Караджич е съден и за 44-месечната обсада на Сараево, при която загинаха над 12 000 цивилни. На съдебното заседание днес се очаква той да произнесе дълга лична защита и да извика като първи свидетел Андрей Демуренко, руснак, който беше главнокомандващ на мироопазващите сили на ООН в Сараево през 1995 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес