Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“ гостува на Пловдив

23 октомври 2024, 13:13 часа • 323 прочитания

Тази събота (26 октомври) националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“ ще гостува в Пловдив. От 10 до 18 часа жителите на града ще могат да върнат старите си лекарства на мобилния пункт, който ще бъде разположен на паркинга на Kaufland Христо Ботев – юг (ул. „Македония“ 97 Б).

Кампанията „Земята не пие лекарства“ се организира от фармацевтичната кампания Boiron и Kaufland България в партньорство с Министерството на здравеопазването. Целта на инициативата е да алармира, че старите лекарства не трябва да се изхвърлят в битовия отпадък или канализацията.

Активните съставки на неправилно изхвърлените лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи антимикробна резистентност.

Антимикробната резистентност е една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве. По данни на Световната здравна организация тя е причината за 5 млн. смъртни случаи само през 2019 г. Ако не бъдат предприети мерки, се очаква този брой да нарасне до 10 милиона годишно до 2050 г. Злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици при хората и животните са основните причини за развитието на антибиотичната резистентност.

След Пловдив, кампанията „Земята не пие лекарства“ ще посети на 2 ноември Варна. Там мобилният пункт ще бъде разположен на паркинга на Kaufland Трошево – ул. Христо Смирненски № 2. Инициативата стартира миналия уикенд от София, където за един ден бяха събрани близо половин тон лекарства с изтекъл срок на годност.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес