Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калифорния отказа да обозначава ГМО храните

07 ноември 2012, 14:20 часа • 9218 прочитания

На референдум, който бе проведен паралелно с президентските избори в щата Калифорния, избирателите отхвърлиха предложението за обозначаване на храните, които съдържат генетично модифицирани продукти, предаде Ройтерс.

Резултатите от преброяване на 64% от бюлетините сочат, че 55% от избирателите са отхвърлили мярката, а 46% са я подкрепили. Така Предложение 37, известно още под името „правото да знаем”, бе отхвърлено, като Калифорния пропусна възможността да стане първият американски щат със закон, който изисква изричното обозначаване на храните с генномодифицирани продукти.

По-рано изразяваната от избирателите подкрепа за мярката бе обезкуражена от кампанията на големи групировки, сред които произвеждащата генномодифицирана царевица „Монсанто”, които предупреждаваха, че заради мярката цените на стоките ще скочат, а фермерите и търговците ще бъдат принудени да спазват ограничаващ набор от правила.

Също така, избирателите в Калифорния отхвърлиха предложението за премахване на смъртното наказание и замяната му с доживотен затвор без право на помилване, предаде АФП, позовавайки се на официална информация след преброяване на повече от 50% от бюлетините.

Най-гъсто населеният американски щат гласува срещу така нареченото Предложение 34 с 53,5% гласа против и 46,4% гласа за. Така, в рамките на гласуването, проведено паралелно с президентските избори, жителите на Калифорния се обявиха в подкрепа на смъртната присъда.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес