Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви опасности ни дебнат в планината

23 октомври 2017, 07:45 часа • 2781 прочитания

В планината ни дебнат опасности ежесезонно, ежедневно и навсякъде, няма безопасна планина. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян д-р Стефан Кисимов, началник на Планински спасителен отряд – Смолян. По думите му понятие като безопасна планина няма, защото човек може да се загуби дори и в парк. „Вярно е, че Родопите е по-мека планина, но и тук стават инциденти, дори и фатални. Затова когато човек излиза в планината, винаги трябва да има едно наум”, каза д-р Кисимов.

Спасителят обясни, че човек може да загуби ориентация по различни причини. По думите му това може да се дължи на моментно състояние или на слабост от психична гледна точка. „Имали сме най-разнообразни случаи на загубени, дори в курорта Пампорово, който е обозначен с улици като град. Губят се деца, младежи, психично болни хора, възможно е навсякъде човек да се загуби”, посочи д-р Кисимов.

За да не се стига до неприятни и непредвидени ситуации в планината, спасителят препоръча да се спазват някои правила, касаещи тяхната безопасност. "Винаги трябва туристите да се обаждат на някого, когато излизат в планината. Да оставят координати или посока на маршрута, къде смятат да отидат. По трасето също е желателно да се обаждат, както и когато пристигнат. Нужно е винаги да излизат със заредени телефони. Да имат в себе си минимален набор за спешна самопомощ и малко превързочни материали. Да носят винаги вода и да бъдат с подходяща екипировка, съобразена със сезона", каза още Кисимов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес