Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът придвижи напред проекта за модулните патрулни кораби

17 юли 2024, 18:32 часа • 695 прочитания

Кабинетът придвижи напред проекта за двата многофункционални модулни патрулни кораба, става ясно от решение на правителството. Министерският съвет ще внесе проекта за инвестиционен разход в Народното събрание. 

Договорът за корабите

Припомняме, че в края на 2020 г. между Министерството на отбраната на Република България и ,,Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG” (сега ,,NVL B.V. & Co. KG“) - Германия беше подписан договор с предмет проектиране, построяване, доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба. С одобрения от Министерския съвет проект за инвестиционен разход ще бъдат изградени необходимите бойни способности на новите кораби.

През 2020 г. се разбра, че самото строителство на корабите отнема от 5 до 6 години. Първият кораб, чийто корпус беше спуснат на вода през лятото на миналата година, трябва да бъде предаден на Военноморските сили до края на 2025 г., а вторият - през 2026 г. ОЩЕ: Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

Целта на проекта

Целта е да се усъвършенстват способностите за водене на бойни действия в морските пространства с надводен и въздушен противник, включително за отразяване на атаките на дронове. Чрез активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване ще се придобият и способности за наблюдение на морските пространства и контрол на корабоплаването, включително за откриване на подводници на по-големи дистанции и тяхното следене.

С придобиването на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници ще се осигури пълна оперативна съвместимост на новите кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това гарантира изграждането на способности за защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България и способства изпълнението на поетите ангажименти на Република България в системата на колективната отбрана на НАТО и ЕС. ОЩЕ: В защита на България и НАТО: Задействаме се с патрулните кораби и боеприпасите за тях

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес