Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист: Църквата е разделена на русофили и русофоби, трябва обединител

01 юли 2024, 08:45 часа

Има проблем с новия патриарх. Неговите изказвания досега бяха много скандални – основно относно позицията му за войната в Украйна. Той каза, че едва ли не Русия не е агресор, което не е така. Когато изгониха руски свещеници, той застана на тяхна страна. Силно се надявам, че това е едно минало. Това каза журналистът Ана-Мария Кръстева в ефира на Нова телевизия.

Реклама

Според нея първото му изявление, че ще иска да се изучава религия в училищата, е било несериозно. „Той трябваше да наблегне на обединението в църквата, тъй като тя е разделена на русофили и русофоби. Няма какво да се лъжем“, каза Кръстева.

ОЩЕ: Първи призив на патриарх Даниил: Да се въведе изучаването на религия в училищата

По думите й един патриарх трябва да бъде преди всичко отворен към всички и да е дипломатичен. „Даниил обаче е изключително краен. Той е краен и в монашеството – има леко талибанство“, каза тя.

„Той трябва да е обединител. Това може да е препъни камъка“, опасява се журналистът.

Богословът Екатерина Дамянова предполагам, че много от критиките към новия патриарх ще отшумят, тъй като поведението на един патриарх е различно от това на един митрополит.

ОЩЕ: Изборът на нов патриарх - исторически ден за България (ВИДЕО)

„Той трябва да покаже и добрите си страни, след упреците, които го съпътстват сега. Той трябва да се обърне към тези, които не гласуваха за него“, каза тя.

Костадин Нушев се надява, че ще има разлика между това, което е изразявал Даниил в качеството си на митрополит и това, което ще е като патриарх. „Той не може да залага само на собствените си убеждения, а ще говори от името на цялата патриаршия“, заяви Нушев.

„Надявам се да промени посланията и да има балансирани изказвания“, каза той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес