Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йово Николов: "Величие" е саморасъл политинженеринг (ВИДЕО)

13 юни 2024, 17:36 часа
Реклама

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с отговорния редактор на в. „Капитал“ Йово Николов.

Реклама

Гостът припомня, че Йоан Запрянов, журналист във в. „Капитал“ още през 2019 г. е правил разследвания за финансовата пирамида – т.нар. „Исторически парк“, намиращ се близо до Варна. „Струва ми се, че тези хора не са нечий проект. Тези хора са едни тарикати, които са поискали да вземат субсидията, която държавата дава на партиите над 1%, с които да захранят тази пирамида или финансова схема и самите те са били изненадани от това, което им се случи. Посланията, които аз си причиних да изгледам в някои видеа са някакъв „сбирщайн“ от православие, пропутински идеи, проруски опорки, силно гарнирани с домашен патриотизъм на ракийка с кисело зеле и отделно от това тотален нихилизъм, изричане на тотални лъжи по схемата „всички са маскари“ и „трябва да изправим всички на стадиона.“, казва гостът за новосъздадената партия „Величие“. Още: Методи Андреев: Стабилност без реформи е застой (ВИДЕО)

Според Йово Николов партия „Величие“ не са продукт на руски политинженеринг, но те създавайки си този профил е много възможно да станат обект на финансиране и на придърпване към проруски схеми и да станат новото „Възраждане“, т.к. тези хора ги интересуват единствено парите. „Величие“ казват това, което искат да чуят хората - преди изборите те бяха „За русия, против Украйна“ и против ЕС, а сега когато „ги накацаха“ журналистите, те рязко смениха посланието и са за ЕС и НАТО.

„В желанието да не проспим поредния Хитлер, може би имплицираме някакви други внушения, които когато правим профила на хората, които гласуват за подобни партии, ние привиждаме по-голямата заплаха, т.е. видимата заплаха, но невидимото е точно обратното. И ако го експонираме това върху 70%, които не гласуваха на тези избори, някак си ще се очертае една картина на това, че на хората им е омръзнало от сегашните политици. Те виждат единственото решение в здравата ръка и тогава подобни маргинали получават своите 15 минути слава.“, казва Йово Николов. Още: Всеки на публична длъжност да мине на тест за лоялност към България (ВИДЕО)

„Те разчитат на социалните мрежи определено, но те разчитат и на печатната пропаганда, и на пропагандата лице в лице, разчитат и на срещи с потенциални избиратели. Между другото, Ивелин Михайлов има опит с това, защото той един вид така облъчва свои потенциални „акционери“ - не е точната дума, защото тя е много сложна схема, и така че не е просто „социалните мрежи са виновни“, т.е. те не ползват само социалните мрежи, защото имаше коментари, че традиционните партии са загърбили социалните мрежи, а пък ето тези пробиват през тях. То е амалгама, която благодарение на ниската избирателна активност проработи и ги вкара в парламента.“

Целият разговор на Калин Манолов с Йово Николов гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес