Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на Триград искат цялостен ремонт на пътя, водещ до 4 села

07 януари 2022, 19:40 часа • 6281 прочитания

Цялостен ремонт на пътя от разклона на Тешел до селата Триград и Кестен (22 км) искат местните жители. Вчера в Министерството на регионалното развитие бе входирано писмо с петиция, подписана от 2496 човека.

Местните хора пишат, че пътят е с множество разрушения, които го правят практически цялостно разрушен, изключително рисков и опасен.

„По време на бедствието, сполетяло ни на 12.12.2021г., пътният участък беше разрушен до степен на неузнаваемост и непроходимост на много места, две от които дори налагаха ремонт в условията на неотложност. Този пътен участък е не само изключително опасен, но и изключително амортизиран, доказателство за което са резултатите, причинени от бедствието. До тези разрушения нямаше да се стигне, ако пътят беше добре поддържан и ремонтиран периодично, което не се е случвало за последните близо 20 години. Липсват каквито и да било подпорни стени, които да възпрепятстват падане на камъни и земна маса по пътя, а този участък в огромната си част е разположен покрай скали и земна маса с отвесен наклон. На места липсват дори мантинели, и то в участъци с изключително висок риск в района на Триградското ждрело, където височината на пътя спрямо течащата покрай него река е над 40 м. Липсват и адекватни подпори на течащата покрай пътя река Триградска, която не за пръв път излиза от коритото си и залива пътя, въпреки че до сега не се е случвало бедствие чак в такива мащаби“, жалват се хората.

Що се касае до участъците с разрушен асфалт и дупки, те просто са неизброими и са разположени по цялото трасе-Тешел-Триград-Кестен, включително множество новопоявили се след бедствието.

(Снимка, направена с дрон от Иван Гутев покрай Нова година - на около 6 км от селото трябваше хората да оставят колите си, за да отидат в Триград да празнуват)

„В своята съвкупност тези недостатъци на пътния участък го превръщат в изцяло непригоден за безопасно пътуване и ние считаме , че е крайно време да се вземат адекватни мерки, които да осигурят при следващо подобно бедствие безопасността на живущите в района, както и на стотиците хиляди туристи, които го посещават всяка година. Дори и без риск от предстоящо бедствие, този път е много опасен и има остра нужда от цялостен ремонт!“, пояснява Радостина Караиванова-Чейрекова. Тя е председател на гражданския инициативен комитет за спасяване на Триград и на местното сдружение „Здравец“.  

Към настоящия момент са направени оценки само на двата най-силно разрушени участъка нуждаещи се от неотложен ремонт.

Освен тях обаче, в резултат на бедствието, а и от преди това, пътят е разрушен на много други места, където са се образувани множество дупки.

Въпреки тежката пътна обстановка, дори най-спешните и неотложни ремонти не са започнали, а вече се отлагат близо месец, което поставя жителите на четирите откъснати от света села Триград, Кестен, Жребово и Водни пад в ситуация на истинско безпътие както в прекия, така и в преносния смисъл, допълват от инициативния комитет.

Местните бизнеси, които са свързани основно с туризъм, са на прага на фалит. Не съществува и никаква подкрепа за бизнеса и хората, останали без работа в резултат на бедственото положение. Съществуващите финансови мерки са адаптирани да подкрепят само бизнеса, преустановил икономическа дейност в резултат от обявено извънредно положение от ковид кризата, в която хипотеза те не попадат.

 

 

(Така изглежда най-поразеният участък в момента)

„Движението на хора и стоки и изключително ограничено и трудоемко, което е в пълен разрез с човешките ни права“, категорични са от Триград и селата наоколо.

„Не това обаче е основният проблем. Жителите на с.Триград и на останалите три засегнати села, сме наясно че зимата за нас ще бъде тежка и ще бъдем с ограничено/затруднено право на придвижване предвид предстоящите спешни ремонти на разрушените участъци от пътя. Ще го понесем, защото просто нямаме друг избор. Това, което истински ни притеснява, е да не бъде извършен ограничен и частичен ремонт само на двата най-силно разрушени и нуждаещи се от спешен ремонт участъци от пътя, което в никакъв случай не е решение, способно да гарантира нашата безопасност както и безопасността на туристите, посещаващи района, защото при едно поредно бедствие от подобен характер ще попаднем отново в същата изходна позиция - откъснати от света, с разрушени пътища, с фалирал бизнес, с риск от обезлюдяване на селото. Освен това е истинска срамота място с подобна богата стойност за културното, историческо и природно наследство на България и за туризма в страната да бъде оставено с позорно разрушени пътища“, пишат още от инициативния комитет.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес