Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йерун Дейселблум: Кризата в Кипър е "систематичен риск"

21 март 2013, 12:36 часа
Реклама

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, заяви, че кризата в Кипър представлява "систематичен риск". Той изтъкна и необходимостта да се защити целостта на еврозоната.

Положението на острова "е систематичен риск, както доказаха последните дни, и трябва да работим по програма, която слага край на този риск", заяви Дейселблум пред Европейския парламент. Той защити категорично изисквания принос от вложителите, но изтъкна необходимостта от намиране на по-справедливо решение, при което големите вложители да плащат по-високи данъци от малките.

Съобщението в събота сутринта, че депозитите над 100 000 евро ще бъдат обложени с извънреден данък от 9.9%, а тези под 100 000 евро – с данък от 6.7%, предизвика гняв в островната държава и кипърският парламент отхвърли плана във вторник. "Вероятно е неизбежно да има форма на пряк принос в идния пакет" от мерки, предупреди Дейселблум. Той обаче разкритикува начина, по който Еврогрупата съобщи тази мярка.

"Извънредният данък беше фискална мярка, сравнима с данък върху богатството", обясни той. "Трябваше да отделим повече време, за да обясним разликата между извънреден данък и системата за гарантиране на депозитите" до 100 000 евро, каза още председателят на Еврогрупата.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес