Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янкулов не е разходвал неправомерно бюджетни средства в БНР, установи АДФИ

01 октомври 2015, 13:44 часа • 3405 прочитания

Няма нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и неправомерно разходване на бюджетни средства от настоящото ръководство на Българското национално радио (БНР). Това е установила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), извършена в медията, съобщават от БНР.

Според доклада за нито едно действие, направено от екипа на генералния директор Радослав Янкулов, не е установено нарушение на закона. Всички проверени процедури, проведени от националното радио през последните две години, са в съответствие с изискванията на Закона за обществените поръчки.

Контролните действия на АДФИ констатираха две нарушения през одитирания период, допуснати от предишното ръководство на БНР с ръководител Валерий Тодоров. За същите бяха връчени два акта на БНР и един на Тодоров, посочват още от БНР.

Припомняме, че ръководството на БНР настояваше в началото на юни да се извърши проверка от АДФИ за законосъобразността при разходването на публични финансови средства в БНР, както и на прозрачността при провеждането на обществените поръчки, а Национална агенция за приходите (НАП) да възложи пълна данъчна ревизия за декларираните приходи и направените разходи от дейността на радиото.

"Разпространяваните в публичното пространство твърдения за финансови злоупотреби в Българското национално радио, за нарушения при разходването на публични средства, за непрозрачност при провеждането на обществените поръчки, както и за неефективно ръководство на медията, са напълно необосновани, неаргументирани и спекулативни. Категорично заявяваме, че се прави опит да се наложат в обществото твърдения без те да са подкрепени с конкретни данни, факти и аргументи. Генералният директор и членовете на Управителния съвет на БНР заставаме зад решенията, свързани с управлението на националната медия от датата на встъпването ни в длъжност преди две години", заявиха тогва в писмо от ръководството на БНР.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес