Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтеглят от пазара опасните енергийни прахчета - КЗП издаде заповед

11 септември 2024, 12:15 часа • 1638 прочитания

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде заповеди за незабавно и ефективно изтегляне от пазара на нашумелите енергийни прахчета - продукти, които представляват алтернатива на енергийна напитка и се приемат назално, чрез вдишване през носа.

Председателят на КЗП Мария Филипова се е задействала със заповед, след като продуктите са идентифицирани като сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите, обявиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

КЗП беше сигнализирана от граждани и при разпространената в социалните мрежи реклама санкционира онлайн търговци, предлагащи един от тези продукти. Комисията поиска становището и на Министерство на здравеопазването относно безопасността на този продукт.

Още: Прокуратурата се е самосезирала за енергийните прахчета

"Приоритет в дейността на председателя на КЗП е недопускането на пазара на продукти, които застрашават здравето и живота на потребителите", казват от комисията.

Забрана на производството, вноса и разпространението

След подадения сигнал и съвместните действия с Министерството на здравеопазването председателят на КЗП Мария Филипова издаде заповед за забрана на производството, вноса и разпространението на продуктите и разпореди изтегляне на две марки енергийни прахчета от всички търговски обекти.

Ще бъдат изпратени и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE.

Още: РЗИ проверява обектите, където се продават енергийни прахчета

Мария Филипова апелира към всички потребители, закупили тези продукти, да преустановят незабавно тяхната употреба, както и призовава всички търговци да спрат продажбата и да изтеглят от търговската мрежа тези опасни за здравето прахчета.

Скандалът

В края на август се появи скандална реклама на енергийните прахчета, като лицето зад нея бе фолкпевицата Диона, която по-рано тази година беше заловена да шофира под въздействието на кокаин.

След рекламата в интернет пространството се извършиха съвместни проверки между КЗП и регионалните здравни инспекции, като бе установено наличие на едно от прахчетата в търговски обекти. Продуктът съдържа съставки като кофеин, таурин, гуарана и други вещества, които са свързани с различни рискове за здравето при многократна употреба.

Още: 250 000 у нас са със сериозни зависимости: Психолог за скандалната реклама с Диона

От страна на Министерство на здравеопазването е изискана от производителя на продукта подробна информация за количествения и качествен състав, предназначението и начина му на употреба. С цел преценка безопасността на посочените по-горе продукти е изискано становище и от Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по медицинската специалност „Ушноносно-гърлени болести“.

С какво са опасни продуктите?

Установено е, че продуктите представляват риск от възпаление на носната лигавица, възможност за блокиране на дихателните пътища и други неблагоприятни последици за организма. При системна (редовна) употреба, чрез вдишване през носа на продуктите, се получава изтъняване на носната лигавица, което от своя страна може да доведе на първо време до епистаксиси с вторична инфекция и последваща перфорация на носната преграда със затруднено носно дишане. А също така до нарушение на качеството и физиологията на вдишвания въздух и хипоксия, които водят до други усложнения за целия организъм.

КЗП продължава да следи стриктно пазара и да предприема мерки за защита на потребителите от опасни продукти, обявиха от комисията.

Още: Диона с първи коментар след рекламата за смъркане на стимуланти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес