Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Измислен скандал": Проф. Павлов за визитата на Силяновска и отсъствието на македонското знаме

16 септември 2024, 14:30 часа • 2653 прочитания

Измислен е скандалът с отсъствието на македонското знаме. Това каза историкът проф. Пламен Павлов по повод визитата на македонския президент Гордана Силяновска – Давкова в България.

Припомняме, че македонският президент беше у нас заради операта „Набуко“, но все пак проведе среща и с българския държавен глава Румен Радев. Отсъствието на македонското знаме по време на срещата им обаче предизвика напрежение в югозападната ни съседка. ОЩЕ: Президентът на РСМ Гордана Силяновска на първа визита у нас

Няма гаф от българска страна

„Това посещение, беше превърнато в политически скандал в Македония, беше наречено катастрофа, повдигна се въпросът защо го нямало македонското знаме, при положение, че това е частно посещение и то въобще не е свързано с официални разговори“, коментира проф. Павлов.

Професорът бе категоричен, че това е измислен скандал и че не става въпрос за гаф от наша страна. „Днес българският посланик е извикан във външно министерство на Скопие, при положение, че самият външен министър на Македония Муцунски беше тук и той не направи подобен коментар. Това говори, че се търсят поводи за продължаване на антибългарската риторика“, коментира историкът. ОЩЕ: Какво стои зад ключовата визита на Гордана Силяновска-Давкова в България: Анализ на Виктор Стоянов (ВИДЕО)

Той обърна внимание, че не става въпрос само за риторика. По думите му Силяновска и управляващите в Скопие могат да бъдат критикувани за категорично дискриминационното отношение към хората, които имат българско самосъзнание в Македония и които съвсем не са малко. „Дори и те да са не чак толкова значима величина, те имат право да бъдат държавотворен народ според самата македонска конституция. Този „Апартейд“ към хората, които са българи, е недопустим. Неслучайно от страна на европейските институции имаше забележки към правителството в Скопие“, каза проф. Павлов.

Културната дипломация не е достатъчна

Историкът все пак смята, че посещението на Силяновска е положителна стъпка. "Културната дипломация е един от най-добрите начини за стопляне на отношенията между две приятелски държави, но това не е достатъчно“, заяви проф. Павлов, отбелязвайки, че сериозна заслуга за контактите има маестро Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Според него от друга страна самата Гордана Силяновска – Давкова не трябва да бяга от реалните проблеми, от отказа да се признае присъствието на българската общност в Република Северна Македония. „Диалогът си продължава, но виждаме ярки знаци от македонска страна към Сърбия, братски отношения. Само се опасявам да не се стигне дотам, както беше при режима на Никола Груевски да се говори за общи посолства. Надявам се, че чак дотам няма да се стигне“, коментира още историкът.

Вписването на българите в македонската конституция

Проф. Павлов коментира и думите на Силяновска, че от нея нищо не зависи по отношение на вписването на българите в македонската конституция. Според него това показва нейното нежелание да се ангажира с определена позиция. ОЩЕ: Силяновска: Вписването на българите в конституцията на Северна Македония не зависи от мен

„Действително по Конституция президентът на Македония няма подобни правомощия. Там наистина нещата зависят от парламента. Нейният отговор беше, че парламентът е изпратил тези народни представители, че това е волята на македонския народ. Това е дълбоко съмнително, защото изпращането на партията на ДПМНЕ в парламента и превръщането й в управляваща сила, съвсем не отразява 100% мнението на македонското общество. До голяма степен зад тази победа способстваха икономическите проблеми, създадени от предишното правителство и много други причини, освен българо-македонските отношения“, каза още проф. Павлов.

България да не допуска кръчмарски пазарлъци

Проф. Павлов се спря и на исканията за предоговаряне на френското предложения и твърдението, че Договорът с България е равносилен на държавна измяна.

„От българска страна трябва да има твърда позиция и предоговаряне, подобни кръчмарски пазарлъци са недопустими. Ако те са в главата на Мицкоски - те не са в тона на утвърдените международни отношения“, посочи още проф. Павлов. ОЩЕ: "Държавна измяна" и "катастрофа": България в центъра на нов политически трус в Скопие

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес